Πολιτική

Ο Φίλης… βγάζει το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ: “Η συνεργασία έχει κάνει τον κύκλο της”!

- "Πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα προχωρήσουμε χωριστά", είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ - Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ρίξει τους τόνους όσον αφορά στον Πάνο Καμμένο - Μπαράζ αντιδράσεων από Κοτζιά, Παππά, Τζούφη, Ρήγα, Ξυδάκη και Κυρίτση για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Τα… τυπικά μένουν για το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ, σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Φίλης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίλης τόνισε πως “η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει κάνει τον κύκλο της. Πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα προχωρήσουμε χωριστά”!

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους όσον αφορά στο θέμα του Πάνου Καμμένου, λέγοντας, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ότι «τυφώνα έχει στις ΗΠΑ, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του Πάνου Καμμένου συζητήθηκε μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Αποφασίστηκε, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην δέσμευση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός απέναντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ,να συζητήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο την πορεία της συνεργασίας τους.

Μπαράζ αντιδράσεων για Καμμένο

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε ο Πάνος Καμμένος περί του δικού του σχεδίου για το Σκοπιανό είναι πολλές. Κορυφαίοι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπως και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας. Το σύνθημα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή». Μια δήλωση που μοιάζει με απάντηση στα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός του εταίρος και η οποία δηλώνει ξεκάθαρα πως το Μαξίμου μένει σταθερό στην στήριξη της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Την ίδια ώρα, Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς έριχναν τα δικά τους βέλη προς την πλευρά Καμμένου αφού με μια φράση του έκαστος έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την πρόταση Καμμένου προς τους Αμερικανούς για αντικατάσταση της συμφωνίας των Πρεσπών με μια νέα, αμυντικής συνεργασίας με την πΓΔΜ.

Στις δηλώσεις του κατά την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών του ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς δεν περίμενε να ερωτηθεί. Το είπε μόνος του αυτό που ήθελε: «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει».

Αμέσως πήρε την «πάσα» ο Νίκος Παππάς. Που επίσης δεν περίμενε να τον ρωτήσει κανείς. «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Μπηχτή στον Πάνο Καμμένο Νο2.

Τα μαύρα σύννεφα έφτασαν και μέχρι το Πεντάγωνο. Εκεί φάνηκε το πρώτο ρήγμα στην σχέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, με τον Πάνο Καμμένο.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», δήλωσε ότι: «Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε», υπογραμμίζοντας ότι όλα θα κριθούν μέσα στη Βουλή. «Είναι ένα θέμα εθνικό, όπου θα κριθούν όλοι, εάν έχουν διάθεση να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν άλλη προοπτική στη χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, ενώ σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο διακύβευμα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά που υπήρχε μεταξύ πολιτικού συστήματος, οικονομικού συστήματος και ΜΜΕ».

Ο Νίκος Ξυδάκης ήταν πιο ξεκάθαρος ακόμα. «Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον News24/7. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επι της ουσίας έδωσε τέλος στην συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και έκανε άνοιγμα στο Ποτάμι. Είπε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015. «Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον realfm 97,8 είπε: «Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Προφανώς είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Οι ενέργειες αυτές είναι λίγο σπασμωδικές… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μία λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα γενικό ορμητήριο των ΗΠΑ για όποιες επιδιώξεις τους στην περιοχή. Νομίζω ότι εάν υπάρχει μία χώρα με σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αυτή είναι η Ελλάδα».

Και πρόσθεσε: «Είναι ενοχλητικό και προβληματικό, αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει την εικόνα της χώρας προς τα έξω και το πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική. Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας