Η αιχμηρή απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στις «βόμβες» του Αντώνη Σαμαρά. ««Ενίοτε υπουργοί και πρωθυπουργοί συζητούσαν πιο οικεία με την Τουρκία»
Σαφείς βολές, αιχμές και ευθεία «καρφιά» εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να γίνουν κατανοητά από τους αποδέκτες του, που αυτή την φορά δεν ήταν μόνο η αριστερή και η εθνικιστική πατριωτική ακροδεξιά, αλλά κυρίως σε όσα καταλογίζει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας από την Ολομέλεια της Βουλής στην κριτική που δέχεται με φόντο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι «η Ιστορία θα γράψει ποιος είναι ο πραγματικός πατριώτης».
«Αληθινός πατριώτης είναι εκείνος που θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για λαϊκισμό ούτε για ακινησία. Όχι σε δογματική ακινησία», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο ίδιος αναφέρθηκε δε και στην κριτική του κ. Σαμαρά περί «ενδοτικότητα στα ελληνοτουρκικά», υπογραμμίζοντας ότι έχουμε «στάση Αρχών».
«Θεμελιώδης θέση μας είναι ότι κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται και δεν πρόκειται να συζητηθεί. Μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν βρισκόμαστε σε αυτή την θέση και δεν πρόκειται να προχωρήσει η συζήτηση, εκτός και εάν η Τουρκιά προσχωρήσει στη θέση και αναγνωρίσει ότι αυτή είναι και η μόνη μας διαφορά».
Για τα περί «μυστικής διπλωματίας» ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι πρόκειται για «υπερβολή για μικροπολιτικές σκοπιμότητες η κατηγορία ότι συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες».
Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης κλιμάκωσε την επίθεσή του από την κριτική του κ. Σαμαρά για «Πρέσπες του Αιγαίου» έως και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «εμείς δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα για να διαβάσουμε στις εφημερίδες τη συμφωνία των Πρεσπών. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού προσωπικού. Να σταματήσουμε αυτή την υποκριτική στάση».
Στις επικρίσεις για το διάλογο επικοινωνίας με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε ότι «όλες οι κυβερνήσεις συζητούσαν και ορθώς με την Τουρκία» και υπογράμμισε πως «ενίοτε υπουργοί και πρωθυπουργοί συζητούσαν περισσότερο και πιο οικεία με τη γείτονα» χώρα.
Για την ωφελιμότητα της Διακήρυξης ανάφερε ότι «πριν μέσα σε 18 μήνες είχαμε πάνω από 6.000 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και σήμερα έχουν μηδενιστεί».
Σχετικά με το Κυπριακό στις επικριτικές αναφορές ότι η Ελλάδα θυσιάζει την Κύπρο, που έχει αναφέρει και ο κ. Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Κύπρος αποτελεί το νούμερο εάν ζήτημα».
Απαντήσεις, όμως, έδωσε ο κ. Γεραπετρίτης και σε όσα έχουν αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.
«Χθες ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα είναι αδύνατη και ισχυροποιείται η Τουρκία. Διέφυγε στον πρώην πρωθυπουργό τι συνέβη στον Έβρο το 2020. Ο καθένας μιλάει για τα του οίκου του. Γι ’αυτό θα μιλήσω εγώ. Η Ελλάδα απέτρεψε μια υβριδική απειλή το 2020 η Ελλάδα, έκτοτε έχει ενισχυθεί πολλαπλά η εθνική μας άμυνα».
Και κατέληξε: «Ο κ. Κοτζιάς μέμφθηκε χθες την παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΞ επειδή δεν είναι συναλλακτική για να μεγιστοποιεί τα ωφελήματα. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών. Παραχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, είναι μονόδρομος η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο».