Στο πρωτοφανές μέγεθος της καταστροφής στις καμένες εκτάσεις στην Ηλεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δήλωση που παραχώρησε σε δημοσιογράφους την ώρα της περιοδείας του εκεί, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, σε συνέχεια της σημερινής του συνέντευξης Τύπου.
“Δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής υπερβαίνει κάθε εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς αν δεν έρθει να το δει διά ζώσης. Μέσα σε μια βδομάδα πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί. Ενδεχομένως πάνω από 200 κατοικίες να έχουν καεί ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αλλά και ανθρωπογενή καταστροφή που έχει γίνει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στα όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: “Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα”.
“Ακούγοντας σήμερα και βλέποντας τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη εγώ αλλά και ο κάθε πολίτης αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια τούτες τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του. Υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας”, είπε, τονίζοντας ότι “και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή, όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια”.
Όπως σχολίασε, “δεν μπορεί για παράδειγμα την ώρα που οι συμπολίτες μας ζητάνε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει, όχι μονάχα για το τί έφταιξε, να γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την επούλωση των πληγών, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα απ’ ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες”.
“Απευθύνω ένα υπαρξιακό ερώτημα αγωνίας για τους ανθρώπους των καμένων περιοχών, διότι δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα το πώς θα περάσουνε μια βδομάδα, δυο βδομάδες, ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους, στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί, πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, με τί δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα, ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν”, συνέχισε, ενώ χαρακτήρισε την “πρόταση των επτά σημείων” που κατέθεσε, “μία βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης”. “Η αγωνία των κατοίκων στις περιοχές που επισκέπτομαι είναι προφανής”, συμπλήρωσε και επανέλαβε, όπως είπε ο ίδιος “για άλλη μια φορά, έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη”.
“Και θα ‘ταν καλύτερα τούτες τις ώρες αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες και αντί να τον οδηγούν σε δηλώσεις αποτυχίας και τραγωδίας, θα λεγε κανείς, δηλαδή να μην ξέρει το σχέδιο που απέδωσε ή να λέει ότι απλά του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, ας έρθει εδώ”, τόνισε, καλώντας τον να “συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, με τους δημάρχους που ενδεχομένως οι περισσότεροι να ‘ναι από το δικό του κόμμα, να πάρει μία εικόνα της πραγματικότητας”. “Είναι το πρώτο βήμα να συνειδητοποιήσει κανείς την πραγματικότητα για να κάνει ένα βήμα παραπέρα για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα”, πρόσθεσε και κλείνοντας, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και κυρίως τους εθελοντές, “αυτούς που αγνόησαν πολλές φορές ακόμα και τις εντολές να απομακρυνθούν με κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί, για να σώσουν περιουσίες, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για να σώσουν ζώα”.
“Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτό το κύμα, το κίνημα εθελοντισμού των δασοπυροσβεστών αλλά και στο κύμα εθελοντισμού από άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα που αυτή τη στιγμή δίνει ελπίδα και κουράγιο μέσα στη μαυρίλα του φυσικού περιβάλλοντος”, κατέληξε.
Φ. Γεννηματά: Πάλι επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Μητσοτάκης
Ότι προσπάθησε σήμερα «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», κατηγορεί τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, και μάλιστα, προσθέτει σε δήλωσή της, «μετά την προσχηματική συγγνώμη». Ως εκ τούτου αδυνατεί (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) «να παραδεχθεί αυτό που βλέπουν οι πολίτες. Ότι το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας, απέτυχε στην πράξη.
Οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί του καθημερινά αυτοσυγχαίρονται και ο ίδιος τους δικαιολογεί, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις του περί απόδοσης ευθυνών, είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «για την ΝΔ, πάντα φταίνε άλλοι. Το 2007 ο στρατηγός άνεμος και τώρα που δεν υπήρχε, φταίει η κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά.
Αν βέβαια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πράγματι έστω και τώρα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, δεν έχει παρά να αποδεχθεί προτάσεις που καταθέσαμε.
Για άμεση συζήτηση μεταξύ αρχηγών στην Βουλή, για συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές των σχεδίων ανασυγκρότησης και μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους. Μην επαναληφθούν όσα έγιναν με το Ταμείο Μολυβιάτη.
Να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα θεσμικοί φορείς που θα πρέπει όλοι να υπόκεινται σε λογοδοσία. Αρκετά με τη Μαξίμου ΑΕ. Όχι εξωθεσμικές λειτουργίες στην ανασυγκρότηση των περιοχών.
Τέλος όσον αφορά την κλιματική κρίση, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρότασή μας για κλιματικό νόμο είναι στο τραπέζι.
Ιδού η Ρόδος…», καταλήγει στη δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
ΚΚΕ: Η επόμενη μέρα για το λαό ξεκινάει με τον αγώνα να αποκατασταθεί πλήρως ότι καταστράφηκε
«Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι, γιατί οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε «λάθη» αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, να αντιμετωπίζουν ως «κόστος» την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.
Το γεγονός ότι δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, πρώτα απ’ όλα το εξασφάλισε η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία στα πύρινα μέτωπα, εκεί όπου κάτοικοι με πυροσβέστες και εθελοντές, έδωσαν μάχη να προστατεύουν τη ζωή, τις περιουσίες τους, τον φυσικό πλούτο» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη και τονίζει καταλήγοντας:
«Αν για τον πρωθυπουργό η επόμενη μέρα, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, ξεκινάει με όχημα τη δήθεν «πράσινη μετάβαση», για να τρέξουν γρήγορα τα επιχειρηματικά σχέδια που θυσιάζουν το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων, για το λαό ξεκινάει με τον αγώνα να αποκατασταθεί πλήρως ότι καταστράφηκε, να ματαιωθούν οι «μπίζνες» πάνω στα καμένα».
ΜέΡΑ 25: «Καμία ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών»
Για «αοριστολογίες» και για «καμία ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών», κατηγορεί τον πρωθυπουργό το ΜέΡΑ 25 σχολιάζοντας την σημερινή συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης αφού κατέταξε πρώτα ως τελευταία προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, αναλώθηκε σε αοριστολογίες για την προστασία του πλανήτη από την κλιματική κρίση που το σύστημα που υπηρετεί θρέφει, ενώ εξήγγειλε κιόλας την ψήφιση κλιματικού νόμου, αλλά και μια διακήρυξη που θα υπάρξει στην Αθήνα με τη σύνοδο των χωρών της Μεσογείου για αυτό».
Απορούμε πραγματικά, προσθέτει το ΜέΡΑ 25 «τι θα αναφέρει αυτός ο κλιματικός νόμος και η διακήρυξη των Αθηνών για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων που μέχρι πρότινος οι κ. κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν κάνει «σημαία» για τη χώρα, όπως επίσης και για τις «επενδύσεις» και τα αιολικά που με την βοήθεια και του αμαρτωλού ΣτΕ «ξεφυτρώνουν» μέχρι και σε περιοχές natura».
Το ΜέΡΑ 25 κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό, ότι «δεν δίστασε να επιτεθεί για ακόμα μία φορά στα κοινωνικά δίκτυα λέγοντας πως κάνουν χυδαία δουλειά εν μέσω πυρκαγιών, δείχνοντας προφανώς την προτίμηση του στα μέσα της λίστας Πέτσα που τον λιβανίζουν ακόμα και πάνω στις στάχτες του επιτελικού του κράτους. Ενώ αναφέρθηκε και στην αρτιότητα αυτού του επιτελικού κράτους, λέγοντας πως δεν είναι για να σβήνει φωτιές, αλλά για να διαχειρίζεται τις όποιες καταστάσεις».
Υπογραμμίζει στην συνέχεια, ότι «δεν υπήρξε ούτε και σήμερα καμία ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών πέρα από γενικόλογα και υποκριτικές συγγνώμες, ίσως και λίγος εκνευρισμός σε μερικές πιο πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, διότι προφανώς ο «αυτοκράτορας» που έχει συνηθίσει να κάνει διαγγέλματα δυσκολεύεται να απαντήσει στις κραυγές της πραγματικότητας που καθημερινά διαψεύδουν το επικοινωνιακό του περιτύλιγμα».
Το ΜέΡΑ 25 σημειώνει ότι «δεν περιμέναμε βέβαια τίποτα καλύτερο από την Μητσοτάκης Α.Ε., ωστόσο παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή με τους πολίτες, τους κατοίκους, τις κοινότητες και τα κινήματα, που πρέπει την επόμενη μέρα να προστατεύσουν τις καμένες εκτάσεις από τη λαίλαπα που θα τις πλήξει από τον Πρωθυπουργό και την ολιγαρχική, κερδοσκοπική και παρασιτική παρέα του».
Ο Κ. Βελόπουλος για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού
«Ο πρωθυπουργός απέδειξε για άλλη μια φορά ότι προτάσσει την πολιτική του επιβίωση έναντι της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας», υποστηρίζει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Και ο Κυριάκος Βελόπουλος προσθέτει: «Εκτός τόπου και χρόνου, (σσ ο πρωθυπουργός) ανέπτυξε εκ νέου θεωρίες συνωμοσίας και διχασμού αντί να ενώσει τους Έλληνες σε μία κοινή εθνική προσπάθεια: “Συνωμοσιολόγοι” όσοι αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες εντός καμμένων εκτάσεων, “ψεκασμένοι” όσοι διατηρούν επιφυλάξεις για τα εμβόλια, “τζαμπατζήδες” όσοι απαιτούν ενισχύσεις για τα καθολικά κλεισίματα της κυβέρνησης, “γραφικοί” (πλέον) όσοι αντιδρούν για τις Πρέσπες κλπ.
Λησμόνησε τους ήρωες που έχασαν την ζωή τους μαχόμενοι την πύρινη λαίλαπα, για να προωθήσει το πολιτικό του αφήγημα περί “επιτυχίας των εκκενώσεων”.
Δεν ανακοίνωσε ούτε μία παραίτηση για την “πολιτική ευθύνη” που ανέλαβε, όπως ο ίδιος πρέσβευε το 2018, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες μέχρι και στα πεύκα που κάηκαν, συγκαλύπτοντας έτσι φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος των πυρκαγιών. Για να καλύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του, άφησε ακάλυπτη την Ελλάδα και τους Έλληνες».
Και η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης καταλήγει: «Δυστυχώς αυτό που θα μείνει ως θλιβερή ανάμνηση της κυβέρνησης του, θα είναι η πρωτοφανής εθνική καταστροφή της ελληνικής γης και όχι τα SMS του 112»