Τετάρτη, 4 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Ο Κασσελάκης αλλάζει όνομα στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει πίσω τον Πολάκη και στέλνει τελεσίγραφο στον Σπίρτζη

Ο Κασσελάκης αλλάζει όνομα στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει πίσω τον Πολάκη και στέλνει τελεσίγραφο στον Σπίρτζη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» είναι το νέο όνομα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης για να μπει σε διαβούλευση. Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» είναι, ίσως, το «τελευταίο χαρτί» που παίζει ο  επικεφαλής της Κουμουνδούρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε την πρόταση για μετονομασία του κόμματος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, προς διαβούλευση.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος δρομολογεί σαρωτικές, δομικές αλλαγές στο κόμμα, εισηγούμενος στην Επιτροπή Καταστατικού και δυνατότητα για τρεις εκλόγιμες θητείες στους βουλευτές. Όποιος θέλει να εκλεγεί για τέταρτη θητεία θα πρέπει να αλλάζει Περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη, ο λόγος τους ισχυροποιείται, καθώς θα αποφασίζουν για κορυφαία θέματα, όπως είναι η κομματική γραμμή, ενώ θα έχουν καθοριστικό ρόλο στα ψηφοδέλτια στις εθνικές, αλλά και στις Ευρωεκλογές. Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές και συμμετέχει σε όργανο, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, θα πρέπει 24 μήνες πριν να έχει παραιτηθεί από τα όργανα.

Όσον αφορά τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν στο ένα και μοναδικό όργανο, το οποίο θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο. Οι προωθούμενες αλλαγές αναμένεται θα τεθούν σε διαβούλευση και θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, εκκρεμεί απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στην επιστολή των 8 συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν αναβολή της ΚΕ, καθώς συμπίπτει με τη ΔΕΘ.

Θρίλερ Σπίρτζη

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την πολύωρη συνεδρίασή της, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης (03.09.2024) αποφάσισε να δώσει τελευταία διορία στον Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου αυτός να δώσεις τις απαντήσεις για όσα του καταλογίζουν τα μέλη της ΚΕ.

Ειδικότερα του δίνουν τελεσίγραφο για να δώσεις εξηγήσεις σχετικά με την «αντικαταστατική συμπεριφορά» του μέχρι την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η τελευταία διορία που δίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας στο στέλεχος και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Τσίπρα, σχετίζεται και με τον πειθαρχικό έλεγχο που στην προκειμένη περίπτωση πιθανότατα θα πρόκειται είτε για αναστολή κομματικής ιδιότητας για ορισμένο χρονικό διάστημα με μέγιστη διάρκεια τον ένα χρόνο, είτε για οριστική διαγραφή του.

7 μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της διαγραφής Σπίρτζη, 7 τάχθηκαν κατά και ένας δήλωσε «παρών».

Δείτε την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη ΕΔΩ

Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να τις «σφραγίσει» με απόφασή της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της οποίας είναι ο Χρήστος Σπίρτζης.

Και η επιστροφή Πολάκη

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη, ο βουλευτής Χανίων έδειξε μέσα και από τις δηλώσεις του ότι θεώρησε μάλλον όσα συνέβησαν, κοροϊδία.

Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να κάνει πράξη τα όσα τουλάχιστον έχει πει με τις αναρτήσεις του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Δηλαδή, να ζητήσει αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος.

Στην περίπτωση που υπερισχύσει η πρόταση μομφής, τότε βάσει του καταστατικού του κόμματος, θα γίνει έκτακτο συνέδριο και σε αυτό θα οριστικοποιηθούν οι όποιες υποψηφιότητες ή όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν περάσει η πρόταση μομφής, τότε είναι στο χέρι του Στέφανου Κασσελάκη το τι θα επέλθει.

Ο ίδιος είτε θα προχωρήσει σε καταστατικό στο καταστατικό συνέδριο -όπως άλλωστε είναι προγραμματισμένο- τον Οκτώβριο, είτε, ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις