Τον δρόμο για το συνέδριο και το θέμα των υποψηφιοτήτων αναμένεται να συζητήσουν σήμερα Τρίτη (8.10.2024) το μεσημέρι τα στελέχη που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα ανοίξουν οι φάκελοι των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν όλα τα έγραφα. Δηλαδή, οι 30 υπογραφές και το πόθεν έσχες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια ώρα, μετά την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο Νέο Ηράκλειο ο πρώην πρόεδρος θα βρεθεί αύριο στη Νέα Σμύρνη προκειμένου να μιλήσει με πολίτες που στηρίζουν την υποψηφιότητα του. Από την άλλη ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του σχολιάζοντας το θέμα της μετάθεσης του συνεδρίου ανέφερε ότι «το γεγονός ότι μετατίθεται μία εβδομάδα το συνέδριο χωρίς να αλλάξει η διαδικασία εκλογής προέδρου δίνει την δυνατότητα να γίνει μία καλύτερη συζήτηση μέχρι το συνέδριο για το συνέδριο».
Η απόφαση πάντως της Πολιτικής Γραμματείας να μετακινήσει κατά μία εβδομάδα το συνέδριο με την προοπτική να γίνει υβριδικό -και άρα σε μικρότερη αίθουσα- έχει δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις. Στελέχη από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για να μην μπουν στην αίθουσα πολίτες που στηρίζουν τον έκπτωτο πρόεδρο, όπως είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο.
Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Νέο Ηράκλειο με τους υποστηρικτές του ακούγεται σε βίντεο να τους καλεί να βρεθούν έξω από την αίθουσα του συνεδρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι «87» επιμένουν ότι με αυτή την τακτική «επιχειρείται η “σουργελοποίηση” του συνεδρίου και ο ευτελισμός του κόμματος. Όπως δεν κατάλαβε ότι δεν ελέγχει την ΚΕ έτσι σήμερα δεν καταλαβαίνει ότι δεν ελέγχει τους συνέδρους ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζουν από την πλευρά των «87» και λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβανόμενος ότι δεν βγαίνει πρόεδρος, επιχειρεί να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι: «Το βασικό είναι το πώς θα πάμε μέχρι το συνέδριο και πως θα γίνει το συνέδριο γιατί δεν θα πρέπει να είναι μια αρένα συγκρούσεων, τοξικότητας, στοχοποίησης, ύβρεων ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με ευθύνη και των υποψηφίων προέδρων να διασφαλίσουν την ενότητα και τη συλλογικότητα, τον σεβασμό στις διαδικασίες, το σεβασμό στους άλλους υποψηφίους και να γίνει μια πολιτική κουβέντα. Θα πρέπει πρωτίστως οι υποψήφιοι πρόεδροι να διασφαλίσουν την ομαλή διαδικασία, και τον προ συνεδριακό διάλογο αλλά και τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Να μη δυναμιτίζουν τις συνθήκες, να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να μιλούν ενωτικά και συλλογικά».
Τακτική «θυματοποίησης» καταλογίζουν στον Κασσελάκη
Στελέχη που επικρίνουν τον πρώην πρόεδρο υποστηρίζουν ότι η τακτική που έχει επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι η θυματοποίηση του ώστε να λειτουργήσει το θυμικό των πολιτών. Ο Παύλος Πολάκης, μάλιστα, σε δήλωση του τον παρομοίασε με τον Βασιλάκη Καΐλα θέλοντας έτσι να δείξει ότι δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος παρά μόνο επικοινωνιακή αντιπαράθεση. Ο βουλευτής Χανίων εξέφρασε την αντίθεση του και στα σενάρια διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία επιθυμία διαγραφής του κ. Κασσελάκη, διευκρινίζοντας ότι «εμείς δεν είμαστε στη λογική των αποκλεισμών, αλλά στην πολιτικοποίηση της συζήτησης, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αφήνει σκιές πάνω από μας σε επίπεδα διαφάνειας και πόθεν έσχες».
Επισήμανε ακόμα πως «πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσουν οι καθυστερήσεις, με τη νέα ηγεσία του κόμματος να πρέπει να προκύψει πολιτικά», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Κασσελάκης τι εννοεί ακριβώς όταν λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει να γίνει συνιστώσα μιας κεντροαριστερής διαπλοκής».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει τέτοια «φωτογραφία» στον ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή; Μπορεί να την ονοματίσει; Αν δεν το κάνει, πρόκειται για μια γενίκευση περί διαπλοκής, που τους ισοπεδώνει όλους και θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό θέμα».