Πολιτική

Ο Κασσελάκης ψάχνει πρόθυμους να αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πόθεν έσχες του τους φοβίζει – Μυστήριο η στάση Αποστολάκη, Ακρίτα και Κασιμάτη

Πέντε πρόθυμους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – εκτός από την Θεοδώρας Τζάκρη – αναζητά το σύστημα του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη θέση στην τρίτη χάνοντας έτσι τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό γιατί κανείς δεν θέλει μόνος του να πάρει επάνω του το μεγάλο φορτίο του αποστάτη και το βάρος μίας τέτοια κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Θεοδώρα Τζάκρη ενώ είχε προϊδεάσει το Σάββατο (9.11.2024) το πρωί για την ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της, χθες έκανε μερικά βήματα πίσω προκειμένου ό,τι κάνει να γίνει μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θα ήθελε ιδανικά η πλευρά Κασσελάκη είναι να φύγουν ακόμα πέντε βουλευτές μαζί με την Θεοδώρα Τζάκρη προκειμένου το νέο κόμμα να μπορέσει να δημιουργήσει ΚΟ αν και αυτό το σενάριο για την ώρα δεν φαίνεται να προχωράει.

Όλα δείχνουν πάντως ότι η Θεοδώρα Τζάκρη το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης σε μερικές μέρες θα κάνει προγραμματική προκήρυξη του κόμματος του, ενώ σε ένα μήνα θέλει να κάνει συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως στην ομάδα των βουλευτών που στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο υπάρχει προβληματισμός για το τι θα γίνει με την υπόθεση του πόθεν έσχες του πρώην προέδρου.

Με δεδομένο ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η άποψη ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παύλος Πολάκης πρέπει να πάνε στην δικαιοσύνη, προκειμένου να ελέγχει το πόθεν έσχες του πρώην προέδρου, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να βγάλει η υπόθεση αυτή.

Σημαντικό είναι ακόμα ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος του.

Πληροφορίες, πάντως αναφέρουν ότι τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές απόψεις για το εάν πρέπει να πάνε τα στοιχεία στον εισαγγελέα ή απλώς να πουν ότι τα στοιχεία είναι στην διάθεση της δικαιοσύνης. Όσοι υποστηρίζουν την δεύτερη άποψη θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να εμφανιστούν ότι καταφεύγουν οι ίδιοι στην δικαιοσύνη, καθώς στο παρελθόν είχαν κατηγορήσει τον Στέφανο Κασσελάκη για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Μένουν μέχρι να φύγουν…

Για την ώρα πάντως ο Γιώργος Γαβρήλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης επέλεξαν μόνο να παραιτηθούν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ η εντύπωση που υπάρχει στους συνομιλητές τους είναι ότι για την ώρα δεν σκέπτονται να ανεξαρτητοποιηθούν.

Μυστήριο υπάρχει γύρω από την στάση που θα κρατήσουν οι δύο βουλευτές επικρατείας ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Έλενα Ακρίτα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η Νίνα Κασιμάτη δεν σκέπτεται για την ώρα να κάνει μία τέτοια κίνηση.

Μάλιστα, η βουλευτής της Β’ Πειραιά με ανάρτηση της διέψευσε τα σενάρια ότι έχει «ήδη συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ» και ότι είναι «σε επαφές για προσχώρηση στην ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφέρει να φτιάξει δική του ΚΟ».

Η Γιώτα Παύλου από την πλευρά της, αφού και αυτή ανέφερε ότι θα παραιτηθεί από τομεάρχης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί. «Δεν θα έπρεπε να στερήσω εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του είχε αναθέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από τις πρώτες ώρες της διάσπασης σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ιδεολογικό περίβλημα του νέου κόμματος, λέγοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε ότι μπορεί να ξεκινάει το κόμμα από τη θεσμική Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Κομμουνιστικής Αριστεράς».

Σε ό,τι αφορά το που θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είπε ότι: «Θα βρούμε τα λεφτά από τους βουλευτές του κόμματος και φυσικά από τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος θα προσπαθήσει οικονομικά να ενισχύσει το κόμμα. Από εκεί και πέρα, είναι οι συνδρομές των μελών και οι οικονομικές στηρίξεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης κληθείς να σχολιάσει το νέο κόμμα ανέφερε ότι: «Θα είναι ένα κόμμα των επιχειρηματιών» κάνοντας λόγο για «επιχειρηματικά συμφέροντα» πίσω από το κόμμα Κασσελάκη. Μάλιστα, ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε το κόμμα που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης «άνευρο ιδεολογικο-πολιτικά και business friendly» στον χώρο του κέντρου.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχουν ξεκινήσει το σκληρό πρέσινγκ προς την πλευρά της Νέας Αριστεράς από την στιγμή που ο λόγος για τον οποίο έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλείψει. Κάποιοι, μάλιστα, υπενθυμίζουν τις καλές σχέσεις που υπήρχαν και υπάρχουν ανάμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Αλέξη Χαρίτση. Το σενάριο αυτό έχει βάθος χρόνου για να γίνει πράξη.

Από την πλευρά Κασσελάκη οι πληροφορίες έλεγαν ότι χθες δεκάδες μέλη αποχώρησαν από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενταχθούν στο νέο κόμμα.

Όσα συνέβησαν στην εκλογή συνέδρων

Εν τω μεταξύ η επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση αναφερόμενη στα όσα συνέβησαν στην διαδικασία εκλογής των συνέδρων τόνισε, μεταξύ άλλων:

– Η Επιτροπή έλαβε πρακτικό εκλογών από περιοχή που δεν έγιναν εκλογές, με διαπιστωμένα πλαστές υπογραφές των μελών της εφορευτικής, που δεν γνώριζαν ότι είχε διεξαχθεί η διαδικασία.

Παραπλάνηση του εκλογικού σώματος: Ενημερώθηκαν γραπτώς μέλη ΟΜ ότι δεν θα γίνουν εκλογές σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρά ταύτα η επιτροπή έλαβε πρακτικά εκλογών.

– Σε πολλές ΟΜ ψήφισαν άτομα εκτός εκλογικού καταλόγου, που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ποσοστό πάνω από 10% (πιθανόν να είχαν γραφτεί στην πλατφόρμα Κασσελάκη).

– Σε ΟΜ αποκλείστηκαν υποψήφιοι σύνεδροι που εγκαίρως, εγκύρως και γραπτώς κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους, αλλά τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια.

Την άλλη εβδομάδα ενδέχεται να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα