Πολιτική

Ο Κοτζιάς αποκαλύπτει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ που κατέληξαν στη Συμφωνία των Πρεσπών αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως υπήρξε Έλληνας πρωθυπουργός που ζήτησε από τον ΟΗΕ να αποφασίσει την ονομασία των Σκοπίων για να μην χρεωθεί την όποια λύση!

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές ξεκίνησαν όταν ακόμη πρωθυπουργός της πΓΔΜ ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, είπε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (28.01.2019) στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να λύσει το ζήτημα και γι’ αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, επιδιώκοντας καλό κλίμα για διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση των Σκοπίων, υπό τον Ζόραν Ζάεφ, για τον οποίο ανέφερε πως ήταν γνωστό ότι ήθελε να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. «Η συμπαράστασή μας στον Ζάεφ δημιούργησε καλό κλίμα για (τη) διαπραγμάτευση», εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς.

zaev kotzias

Το τηλεφώνημα της Χίλαρι Κλίντον

Το 2015, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, επικοινώνησε μαζί του η τότε Αμερικανή ομόλογός του, Χίλαρι Κλίντον. Του ζήτησε να μην έχει επαφές με το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, που ήταν ακόμα αντιπολίτευση, γιατί ο τότε πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ένιωθε ότι πιεζόταν. «Της είπα να μη μου ξανατηλεφωνήσει», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Χαρακτήρισε σύμμαχο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης τον ηγέτη των Αλβανών της πΓΔΜ, Αλί Αχμέτι, σημειώνοντας πως βοήθησε στο να φτάσουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Νίκο, γιατί μου το κάνεις αυτό;»

Αναφερόμενος στο erga omnes, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως μετά το 1996 δεν είχε τεθεί ζήτημα συνταγματικών αλλαγών από ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε, όταν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ του απάντησε: «ρε Νίκο, γιατί μου το κάνεις αυτό; Αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα».

kotzias dimitrov skopia

Σε ό,τι αφορά στη «Μακεδονία του Ίλιντεν», είπε ότι ποτέ η κυβέρνηση δε συμφώνησε σε αυτό το όνομα. Πως ήταν πρόταση της γειτονικής χώρας την οποία απέρριψε ο πρωθυπουργός. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρούσε καλή λύση την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν”» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Ζητήσαμε συνταγματικές αλλαγές για να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα οι οποίες είχαν εγκαταλειφτεί αρκετά χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ ζητούσε το Βόρεια Μακεδονία και δεν μπορούσε να το πάρει».

Ο… πρωθυπουργός χωρίς όνομα, ο Καραμανλής και η ενόχληση

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας που ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει το όνομα της γειτονικής χώρας για να μην χρεωθεί τη λύση, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι αυτό δεν αφορά κυβέρνηση της ΝΔ.

Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως «προσπέρασε σαν κουρελόχαρτο τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου», ενώ μιλώντας για τον Κώστα Καραμανλή σημείωσε: «τον σέβομαι, διότι μιλάει λίγο και ακούγεται. Προσπάθησε να κρατήσει φιλονεοδημοκρατική στάση χωρίς να γίνει εξτρεμιστής». Υπογράμμισε ότι τον εξέπληξε ο Δ. Αβραμόπουλος διότι όποτε συζητούσαν υποστήριζε τη Συμφωνία, ενώ για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν στάθηκε στο ύψος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

zaev dimitrov kotzias

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι ήταν σίγουρος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκρινόταν από το κοινοβούλιο και κατηγόρησε τα κόμματα που δεν την ψήφισαν ότι στην πραγματικότητα είναι ικανοποιημένα με αυτήν, αλλά «πετροβολούσαν» την κυβέρνηση επειδή ήξεραν ότι θα περνούσε από τη Βουλή. Εξέφρασε το σεβασμό του για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, που στήριξε τη συμφωνία παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε, όπως σχολίασε.

Διέψευσε ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τόνισε πως «ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να τον ενημερώσω».

Δεν παρέλειψε να εκφράσει κι ένα παράπονο προς την κυβέρνηση. Είπε πως τον ενόχλησε που δεν έγινε επικοινωνιακή καμπάνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι δεν δέχτηκε πιέσεις από πουθενά για να υπάρξει συμφωνία.

Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις φραστικές επιθέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε καλό, σοβαρό, έντιμο και «εξαγώγιμο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ