Τη στήριξή του στον Νίκο Κοτζιά προσέφερε, μέσω twitter, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Οι δυο τους έχουν συγκρουστεί πολλές φορές και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Αλλά ο Γιώργος Κουμουτσάκος tweet-αρε για να εκφράσει τη στήριξή του στον πρόσφατα παραιτηθέντα Νίκο Κοτζιά.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την παραίτηση του (πρώην πια) υπουργού Εξωτερικών. Χαρακτήρισε απαράδεκτο και μικρό τον τρόπο που ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε στον Νίκο Κοτζιά.
«Με τον Νίκο Κοτζιά διαφωνήσαμε σε πολλά. Συχνά συγκρουστήκαμε με ένταση. Θεωρώ όμως απαράδεκτο και μικρό τον τρόπο που του φέρθηκαν» έγραψε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Με το Νίκο Κοτζιά διαφωνήσαμε σε πολλά.
Συχνά συγκρουστήκαμε με ένταση.
Θεωρώ όμως απαράδεκτο και μικρό τον τρόπο που του φέρθηκαν.— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) October 19, 2018
Το βράδυ της Πέμπτης (18.10.2018) ο Νίκος Κοτζιάς έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. Και δεν δίστασε να απαντήσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά και σε άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Πάνος Σκουρλέτης) που χαρακτήρισαν ακατανόητη την απόφασή του να παραιτηθεί.
[read4more]
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης Πράττω, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε με νόημα ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε είναι προσκολλημένος στην καρέκλα του. Ένιωσε ότι υπήρξε ανακολουθία, όπως δήλωσε, για αυτό και επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε μάλιστα, έντιμο μέτρο την παραίτηση.
Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που τον οδήγησαν στην έξοδο, προκάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Στην ερώτηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες (δαπάνες) […] το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρόεδρος της Βουλής». Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες. «Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ελπίδα του, «η Συμφωνία να πάει καλά (γιατί) αν δεν πάει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα», επαναλαμβάνοντας ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2, είπε ακόμη και υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο Υπουργικά Συμβούλια και σε δύο κυβερνητικές επιτροπές. Επικαλούμενος δε, τη «δύσκολη διεθνή συγκυρία», επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, μακριά από τυχοδιωκτισμούς.