Παρασκευή, 6 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Ο «κουμπαράς» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Παροχές για οικογένεια, ΕΣΥ και στεγαστικό

Ο «κουμπαράς» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Παροχές για οικογένεια, ΕΣΥ και στεγαστικό

Στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο Σάββατο (07.09.2024), στις 20:30 στο Βελλίδειο, είναι στραμμένα τα βλέμματα και στις εξαγγελίες, οι οποίες αναμένεται να είναι… «μετρημένες» και «στοχευμένες», με πυξίδα τα αυστηρά δημοσιονομικά περιθώρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, ο «κουμπαράς» θα ανοίξει για να κατευθυνθεί σε πολλές μεν κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες αλλά… με μέτρο.

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η συνεχιζόμενη ακρίβεια, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, των νέων και της οικογένειας σε κατηγορίες όπως οι ένστολοι και οι αγρότες, αλλά και στην ενίσχυση των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ..

Επίδομα 200 – 600 ευρώ σε γιατρούς άγονων περιοχών

Ήδη χθες, δύο εικοσιτετράωρα πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα, υπεγράφη κυβερνητική απόφαση για την χορήγηση επιδόματος, ως οικονομικό κίνητρο, σε γιατρούς που θα επιλέξουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε προβληματικές ή άγονες περιοχές.

Το επίδομα θα ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ το μήνα.

Ανακοινώσεις για τη στήριξη του ΕΣΥ

«Έχω πει πολλές φορές – και δεν θα κουραστώ να το λέω – ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του, με κυβερνητικές πηγές να παραπέμπουν στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. για επιπλέον εξαγγελίες για τη στήριξη αυτού του ευαίσθητου τομέα που… «ασθενεί».

Τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας

Όσον αφορά στο μεγάλο θέμα του δημογραφικού και στη στήριξη της οικογένειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την μερική εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, ικανοποιώντας κάποια από τα αιτήματά τους, όπως για παράδειγμα την διατήρηση της πολυτεκνικής ιδιότητας και αφού ενηλικιωθεί το παιδί.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την αύξηση του επιδόματος τέκνων από τα 70 στα 110 ευρώ για το πρώτο παιδί, αλλά και φοροαπαλλαγές σε όσες επιχειρήσεις στηρίζουν οικογένειες, είτε δίνοντας χρηματικά ποσά για τη γέννηση τέκνου ή voucher για υπηρεσίες.

Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι επίσης να δοθούν μέσα στο 2025 άλλα 20.000 voucher (νέες θέσεις) σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και να χτιστούν νέοι παιδικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια από τους Δήμους.

«Κλειδωμένη» φέρεται να είναι και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με οφέλη για περίπου 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα μέτρα και οι αλλαγές για τη στέγη

Για τη στήριξη των οικογενειών απέναντι στο πρόβλημα του ακριβού κόστους στέγασης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές συνολικά για τη αγορά ακινήτων.

Όσον αφορά στην επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» σχεδιάζεται να αυξηθεί το ηλικιακό όριο των δικαιούχων από τα 39 στα 49 έτη αλλά και το εισοδηματικό όριο… Για παράδειγμα στους άγαμους, το όριο αναμένεται να ανέλθει από τις 16.000 στις 20.000 ευρώ και θα αφορά σε σπίτια τουλάχιστον 15ετίας.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα «ανακαινίζω – ενοικιάζω» το όριο δαπανών αναμένεται να αυξηθεί από τις 10.000 ευρώ στις 15.000 ευρώ, άρα και η επιδότηση, η οποία από τις 4.000 ευρώ θα φτάσει στις 9.000 ευρω.

Προκειμένου δε, να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια, έχει εξεταστεί τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων, αν ο ιδιοκτήτης επιλέξει να το δώσει για μακροχρόνια μίσθωση και ενοικίαση. 

Η κυβέρνηση προωθεί και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής, το οποίο αναμένεται να δώσει στην αγορά άλλες 2.500 κατοικίες για νέα ζευγάρια έως 39 ετών και θα αφορά σε ευάλωτα νοικοκυριά ή πολύτεκνους. Ωστόσο είναι ένα μέτρο, το οποίο για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί πολύς χρόνος.

«Κουμπαράς» ένστολους, αγρότες και συνταξιούχους

Ο «κουμπαράς» της κυβέρνησης αναμένεται να ανοίξει και για τους ένστολους, για τους οποίους αναμένεται μία εξαγγελία στήριξης του εισοδήματος τους.

Καλά νέα θα ακούσουν και οι αγρότες, με όλες τις πληροφορίες να συντείνουν ότι εκτός από τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, θα υπάρξει άλλο ένα μέτρο για την ενίσχυση τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην προγραμματισμένη νέα αύξηση στις κύριες συντάξεις, το νέο έτος, κοντά στο 2,5%.

Μικρό «καλάθι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα εκλογικό κοινό που επιδιώκει να ξαναφέρει κοντά της η Ν.Δ., θα υπάρξουν μικρές μόνο, σημειακές βελτιώσεις στη φορολόγηση τους που δεν θα αλλάζουν τον πυρήνα της πρόσφατης μεταρρύθμισης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, από 0.5%  που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός… Μισή για τους επιχειρηματίες και μισή για τους εργαζόμενους.

Στο παρά πέντε, «κλείδωσε» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εξαγγελία για πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

 «Δ.Ε.Θ. δουλειάς, όχι «καλάθι παροχών»»

«Η φετινή Δ.Ε.Θ. θα είναι μία «Δ.Ε.Θ. δουλειάς» και όχι… «καλάθι παροχών»» επιμένουν να δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και για όσα θα προωθήσει τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας της, και ότι θα διαβεβαιώσει πως οι προγραμματικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις