Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει πολλά κενά στην φορολογική του δήλωση για το 2011. Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα των ορκωτών λογιστών είχε ξεχάσει να δηλώσει εκτός από το ένα εκατομμύριο ευρώ και άλλες 800.000 αλλά και 38 ακίνητα.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις ήταν της μητέρας του με συνδικαιούχους εκείνον και τον αδελφό του. Είπε τα ποσά δηλώθηκαν το 2013, ενώ το 2014 εκείνος είχε αποσυρθεί από τους λογαριασμούς. Για τα 38 ακίνητα είπε: «ως προς τα ακίνητα δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγος μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3% έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».
Σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές ο υπουργός έχει ποσοστό συμμετοχής στα ακίνητα αυτά που ξεκινά από 3% και φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις το 66%. Ο κ. Σταθάκης θα ελεγχθεί επίσης αν έχει καταβάλει για τα ακίνητα αυτά φόρο κληρονομιάς και φόρο γονικής παροχής.
Το θέμα όμως είναι πρωτίστως πολιτικό και φυσικά ηθικό.
Ικανοποιητική η απάντηση Σταθάκη
Αυτό δήλωσε το πρωί μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Είπε: «Έβγαλε ικανοποιητική ανακοίνωση ο ίδιος ο υπουργός. Κοιτάξτε να δείτε, οι έλεγχοι που γίνονται από την Επιτροπή του Πόθεν Έσχες και όπως ξέρετε δεν αφορούν μόνο στον κύριο Σταθάκη, αφορούν σε περίπου άλλους έντεκα των οποίων τα ονόματα δεν βγήκαν στη δημοσιότητα – και αυτό οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαρρέει ονόματα – είναι και των αντιπάλων χώρων. Αλλά δεν είναι σωστό και θεσμικό. Μία Επιτροπή του Πόθεν Έσχες, είναι αρμόδια και είναι και υποχρεωμένη να διερευνήσει ενδεχόμενα λάθη. Η διερεύνηση δεν ποινικοποιείται. Πρέπει να διερευνηθούν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Υπήρχε θέμα για Πόθεν Έσχες, που ακούστηκε, του κυρίου Φλαμπουράρη, του κυρίου Σταθάκη και άλλων, που επαναλαμβάνω, δεν ακούστηκαν και τα οποία η Επιτροπή έχει δώσει στους ορκωτούς ελεγκτές, ως οφείλει, να γίνει ο έλεγχος για να βγουν τα πορίσματα. Επομένως, είναι μια διαδικασία που καλώς συνεχίζεται, και όταν το πόρισμα -με το καλό – βγει, το συζητάμε, αν υπάρχει θέμα. Αλλά ξέρετε, όταν κάποιος πάει στο δικαστήριο, δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος, ούτε θα έπρεπε να διασύρονται προσωπικότητες με βάση αυτό».