Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Την έναρξη του διαλόγου για την νομοθετική παρέμβαση για τα ομόφυλα ζευγάρια κηρύσσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συνέντευξης που θα παραχωρήσει στη δημόσια τηλεόραση.

Η συζήτηση που ξεκινά για τα ομόφυλα ζευγάρια με την κοινωνία, τους φορείς (εκκλησία κ.α.), την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι αναλυτική. Κάτι τέτοιο άλλωστε έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα υπάρξει ενημέρωση και τεκμηρίωση για το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες αλλά και γιατί είναι σημαντική αυτή η μεταρρύθμιση όσον αφορά στα δικαιώματα των ομόφυλων συνανθρώπων και κυρίως στα δικαιώματα των παιδιών.

Με το πέρας της «διαβούλευσης» θα οριστεί και το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, με τις εισηγήσεις που φτάνουν στον πρωθυπουργό να είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ της προώθησης του μετά τις Ευρωεκλογές και πάντως μέσα στο 2024.

«Γαλάζια» αναστάτωση

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να άρει τις ενστάσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., με τον αριθμό όσων αντιδρούν να είναι… μετρήσιμος!

Πέραν όσων έχουν εκφραστεί δημόσια κατά του νομοσχεδίου, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ενώ είναι θετικοί ή ουδέτεροι, «πιέζονται» από το γεγονός ότι άλλοι συνάδελφοι τους, στις ίδιες περιφέρειες, συντάσσονται με τις συντηρητικές απόψεις ψηφοφόρων τους.

Είναι χαρακτηριστική η «εξομολόγηση» βουλευτή της επαρχίας στο newsit.gr ότι «αν ψηφίσω το νομοσχέδιο, πολύ απλά εγώ δεν θα ξαναεκλεγώ», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει «πίεση» και από εκκλησιαστικούς κύκλους, οι οποίοι αντιτίθενται σε όλες τις προβλέψεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα δημόσια «ΟΧΙ»

Σε επίπεδο υπουργών, σταθερά επιμένει στο «όχι» ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραιτηθεί αν επιβληθεί κομματική πειθαρχία.

Δημόσια κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης έχουν ταχθεί επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, και οι βουλευτές: Κώστας Καραγκούνης, Θάνος Πλεύρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης και Άννα Καραμανλή.

Δημόσια, επιφυλάξεις εξέφρασαν και οι Δημήτρης Μαρκόπουλος και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Προβληματισμένοι για την τελική στάση τους εμφανίζονται οι κ.κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος, Θεόδωρος Καράογλου κ.α..

Προς ψήφο κατά συνείδηση μόνο για βουλευτές

Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να επιβληθεί κομματική πειθαρχία μόνο για τους υπουργούς και όχι για τους βουλευτές, ενώ αισιοδοξούν ότι όσοι υφυπουργοί έχουν δεύτερες σκέψεις, αυτές θα αρθούν με τη συζήτηση – τεκμηρίωση που θα υπάρξει.

Αυτό που θέλουν στη Ν.Δ. να αποφύγουν είναι οι διαρροές να είναι τόσες ώστε η αντιπολίτευση να της προσάπτει ότι η ισότητα στον γάμο έγινες νόμος του κράτους λόγω της δικής της στήριξης.

Η «ομάδα του πρωθυπουργού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκκινεί αύριο τη δημόσια συζήτηση για την ισότητα στον γάμο και στη συνέχεια μπροστά αναμένεται να βγουν όλοι οι «άνθρωποι του Πρωθυπουργού», οι πιο στενοί του συνεργάτες. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, ο επίσης υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του, Δημήτρης Τσιόδρας, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη αλλά και άλλοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί.

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος

Πολιτικός γάμος και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει τη θέσπιση πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ  (2015) είχε θεσπιστεί το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης, νομοσχέδιο το οποίο είχαν ψηφίσει και 19 βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δικαίωμα κηδεμονίας και στον μη βιολογικό γονέα

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η προστασία των παιδιών σε οικογένειες ομοφύλων.

Με τον νέο νόμο αναμένεται να δίνεται η δυνατότητα κηδεμονίας και στον μη βιολογικό γονέα.

Μέχρι σήμερα σε περίπτωση που ο γονιός που είχε υιοθετήσει ή αποκτήσει παιδί πέθαινε, ο έτερος γονιός δεν αναγνωριζόταν ως κηδεμόνας και το παιδί κατέληγε στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Αντίστοιχα η ίδια στρέβλωση υπήρχε και αν το ζευγάρι χώριζε, με τον έτερο σύντροφο να μην είχε γονεϊκά δικαιώματα (κηδεμονία), ενώ η υπάρχουσα νομοθεσία στερεί το παιδί από την περιουσία του έτερου συντρόφου.

«Ναι» στην υιοθεσία, «όχι» στην παρένθετη μητέρα

Αυτό το οποίο δεν θα αναγνωρίζει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών συγκεκριμένα… είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητρότητας. Ρητά θα ορίζεται ότι θα έχουν δικαίωμα μόνο σε υιοθεσία.

Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα προβλέπεται και η αναγνώριση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις