Αιχμές και για Τσίπρα: «Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό, έγιναν ατυχείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα». Σήμερα απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα. Ανυποχώρητη η Τουρκία για την συμφωνία με την Λιβύη.
«Διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα τα οποία κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχα με τον κ. Ερντογάν. Το πρώτο είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Το δεύτερο θέμα είναι το μεταναστευτικό όπου η γειτονική χώρα δεν τηρεί ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπως επισήμανα στον κ. Ερντογάν, τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κοινή δήλωσή της με την ΕΕ. Απέναντι σε αυτά τα δύο ζητήματα η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο. Οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν» τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.
Επισήμανε ότι «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά μας. «Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος» είπε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες, πάντα όμως τις ξεπέρασε με ενότητα, με σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων, έχοντας πάντα ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα κάνουμε και τώρα και είμαι σίγουρος πώς θα βγει σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει τη ρότα της προόδου που έχει χαράξει».
Σήμερα, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών. Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».
Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή
«Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», το νέο φορολογικό. Αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη
Μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έρχεται να αλλάξει τα προβλήματα και τις περιπλοκότητες του παρελθόντος με νέες ρυθμίσεις και μειώσεις φόρων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για όλους.
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα να δημιουργήσουν και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. «Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το καινούργιο πλαίσιο αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη.
Φέρνοντας ως παραδείγματα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000, στη μείωση της φορολογίας από το 28% στο 24% στις επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόνοια του πιο αδύναμου κλιμακώνεται και με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα άτομα με αναπηρία, με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1η Ιανουαρίου του 2020, με τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, στα ακριβά φάρμακα αλλά και με την εξαίρεση των πολυτέκνων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.
Μιλώντας για τη στήριξη στις επενδύσεις και την ενίσχυση των νέων αγροτικών σχημάτων, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομές με άδεια από 1η Ιανουρίου του 2006 διευκολύνοντας την πώληση αδιάθετων ακινήτων αλλά και την ενίσχυση της οικοδομής.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο ταυτοποιεί εκκρεμότητες με μηδενικό κόστος για το κράτος αλλά τεράστιας σημασίας για τους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαγραφή οφειλών μέχρι 10 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, την μείωση της φοροδιαφυγής με την γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης , αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει δαπάνες σε ποσοστό 30% να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.
«Μέσα σε 5 μήνες καλύψαμε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό που βρήκαμε άνω των 400 εκατ. ευρώ αλλά και δημιουργήσαμε πλούτο τον οποίο διανείμαμε στους πολίτες καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, ενισχύσαμε τη ΔΕΗ, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, και δίνουμε έκτακτη ενίσχυση σε 250.000 οικογένειες στους μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και τα σπιτικά που έχουν προστατευόμενα τέκνα» είπε προσθέτοντας πως θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της σύγκρισης. «Είχα δηλώσει δύο μέρες πριν τις εκλογές, ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος γιατί πολύ απλά αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο τον Δεκέμβριο τα είχατε μοιράσει 3 μέρες πριν τις εκλογές. Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρά ταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, κομματικά ωφέλιμα, είναι όμως πρόσκαιρα. Για αυτό επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο επιλέγοντας το μέλλον της χώρας. Αντί να μοιράζουμε ψάρια προτιμώ να μάθουμε τον κόσμο να ψαρεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Καταλαβαίνω ότι οι συνάδερφοι του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται από το γεγονός ότι η χώρα έχει αποκτήσει άλλη εικόνα στο εξωτερικό, ενοχλούνται από το ό,τι έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, αν εσείς ενοχλείστε η συντριπτική πλειοψηφία χαίρεται από αυτές τις εξελίξεις, ότι μπήξε οριστικό τέλος στα capital controls, ότι αποφασίστηκε η επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με σκοπό να αξιοποιηθούν το 20 εκατ. για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Το σημερινό νομοσχέδιο ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν. Αποτελεί όμως και μια άλλη όψη της νέας Ελλάδας, αυτής της Ελλάδας των επενδύσεων. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου προϋποθέτει τη δημιουργία του. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και δουλειές. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια στο λόγο και την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης. Αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη συμφωνία αλήθειας με τον λαό. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων είπαμε προεκλογικά και όσων είπα στη ΔΕΘ. Το είπαμε το κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.