Πρόσκληση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαΐου απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο μία ημέρα μετά τη συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόσκληση της Πελόζι δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς.
Επίσης το γεγονός ότι η επίσκεψη, αλλά και η ομιλία πραγματοποιείται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, και εν μέσω της νέας έντασης της Ελλάδας με την Τουρκία, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την σημασία τους και στέλνει πολλαπλά μηνύματα.
Η επιστολή
Όπως σημειώνει η Νάνσι Πελόζι στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι τιμή μου να σας προσκαλέσω να μιλήσετε σε μια κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, που θα συγκληθεί στην Αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ.
Είναι μεγάλο μας προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε γι’ αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, που δυστυχώς αναγκαστήκαμε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Ο ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι γερά ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία και αξίες. Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση. Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προωθώντας την αμοιβαία ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα μας, καθώς και τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες στον κόσμο.
Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας».