Μια συνηθισμένη πολιτική έκφραση μετά από εκλογές είναι ότι "ο λαός ψήφισε σοφά", δηλαδή ότι και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση πήραν αυτό που ήθελαν, αγοράζοντας έτσι χρόνο μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Πιθανότατα το ίδιο να συμβεί και με την κάλπη των ευρωεκλογών, καθώς
– Η Νέα Δημοκρατία και η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) αισιοδοξούν ότι τηρουμένων των αναλογιών και σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012 θα κρατήσουν δυνάμεις,
– ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να σημειώσει μια καθαρή νίκη και να καβαλήσει το άλογο προς την εξουσία.
– το ΚΚΕ, η ΧΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ
– το ΠΟΤΑΜΙ θεωρεί ότι μπορεί να “διαβρώσει” το υπάρχον πολιτικό σύστημα και να χαράξει μια νέα κοίτη στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Όλα αυτά αν ο λαός ψηφίσει σοφά.
Το κλίμα ωστόσο που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία είναι ένα κλίμα οργής και θυμού εξαιτίας των συνεπειών που υφίσταται από τις μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας 4ετίας και η ψήφος μπορεί να μην είναι…”σοφή”, αλλά να διαμορφώσει σκηνικό ανατροπής με την υπερψήφιση κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημαντική παράμετρος ο φόβος που ελλοχεύει από μια ψήφο ανατροπής που μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες στη βάση ΄”ενός κακού μύρια έπονται” ή “του φόβου που φυλάει τα έρημα” κόντρα στη λογική “δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πέρα από τις αλυσίδες μας”.
“Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας” έλεγε ο Βολτέρος και είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως από το βαθμό αμφιβολίας της κοινωνίας απέναντι στους εκφραστές του δίπολου μνημόνιο-αντιμνημόνιο.
Κυριακή κοντή γιορτή….