Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή μίλησε με θερμά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά όχι για τον Αλέξη Τσίπρα. Εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο για την οικονομική πολιτική αλλά και για το θέμα της Βενεζουέλας.
[read4more]
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις του και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως οι πολίτες δεν θα πιστέψουν τις προεκλογικές του υποσχέσεις. «Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα» είπε, επαναλαμβάνοντας πως βασικό του μήνυμα είναι «πως κανείς δεν πρέπει να αφήνει το σπίτι του ή τη χώρα του για οικονομικούς λόγους».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Ευρώπη, όσον αφορά την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως ζητά η ΝΔ, ο κ. Βέμπερ δήλωσε: «για το μέλλον θα πρέπει να δούμε αν έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη. Αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αλλά στην παρούσα φάση πρέπει να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον».
Σε άλλη ερώτηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο, ο Μ. Βέμπερ ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά, μεταξύ άλλων γιατί μπλοκάρει τις αποφάσεις της ΕΕ που καταδικάζουν το καθεστώς Μαδούρο. Όπως είπε, στη Βενεζουέλα υπάρχει μια δικτατορία και το ελεύθερο Κοινοβούλιο παλεύει για δημοκρατία.
«Παλεύουμε για τη δημοκρατία, είναι τραγικό να βλέπεις πως η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και η Ιταλία -και οι δύο είναι αριστερές λαϊκιστικές κυβερνήσεις. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής από ομοφωνία, σε κατά πλειοψηφία, έτσι ώστε να μην είμαστε στο χέρι κυβερνήσεων, όπως εδώ στην Ελλάδα, που προφανώς έχουν πιο πολλά κοινά με τον Πούτιν και τον Μαδούρο, παρά με τον ελεύθερο κόσμο και τις δημοκρατικές χώρες» υποστήριξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κλείνει ένας κύκλος στην Ελλάδα»
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως για τη ΝΔ οι νέες ποιοτικές δουλειές συνιστούν απόλυτη προτεραιότητα. «Δεν γίνονται με επιδοματικές λογικές. Δημιουργούνται μέσα από επενδύσεις, με μείωση της φορολογίας, με ενθάρρυνση των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επενδύσουν, με εξασφάλιση των νέων παιδιών στα δημόσια πανεπιστήμια ότι θα έχουν πτυχία με αντίκρισμα. Νέες δουλειές θα δημιουργηθούν, όταν θα έχουμε την αρωγή της Ευρώπης» υπογράμμισε, ενώ επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η ατζέντα του ΕΛΚ ταυτίζεται με τις θέσεις της ΝΔ.
«Η Ελλάδα θα κερδίσει από τη στιγμή που το ΕΛΚ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Κλείνει ένας κύκλος στην Ελλάδα, ο κύκλος του λαϊκισμού με ψεύτικες υποσχέσεις που έπνιξαν τους πολίτες στους φόρους. Μετά τις εκλογές θα έχουμε τη στήριξη της Ευρώπης και στο πρόσωπο του Βέμπερς θα υπάρχει ένας φίλος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό η ΕΕ να αποδεχτεί μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που είναι το βασικό θέμα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. «Μπορεί να έρθει γρήγορα. Έχω θέσει χρονοδιάγραμμα ενός έτους, έτσι ώστε η Ελλάδα ως προς τη διεθνή της εικόνα να είναι διαφορετική. Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ τότε θα είναι ανοιχτή για να συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Προτάσσοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι δουλειές είναι η καλύτερη απάντηση στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. «Οι δουλειές πρέπει να είναι καλές και δίκαιες. Δεν μπορεί η ευημερία και η ανάπτυξη να αφορά λίγους. Δεσμεύομαι για απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και θα είμαι απόλυτα αυστηρός, μιλάμε για καλές και δίκαιες δουλείες. Θα δώσουμε φορολογικά κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις να δίνουν μετοχές, κίνητρα να δίνουν προνόμια. Δεν βλέπουμε διαχωρισμό μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αδίστακτη οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική και για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει τι είναι αυτό που τον συνδέει με τον Μαδούρο και τη Βενεζουέλα. «Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που έχει υποστεί τα δεινά της δικτατορίας να μην τοποθετείται απέναντι σε ένα δικτατορικό καθεστώς, πως είναι δυνατόν η δημοκρατική Ελλάδα να μην συντάσσεται με τη δημοκρατική Ευρώπη; Λυπάμαι, αλλά αυτή η στάση του πρωθυπουργού ντροπιάζει τη χώρα μας και απομονώνει την Ελλάδα στερώντας της διπλωματικό κεφάλαιο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημα και να σταματήσει να κρύβεται» ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ