Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την αντίδραση της Ελλάδας για την απόφαση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Ο κ.Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more: Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση: Διεθνές και ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικό το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς
Στην κυβέρνηση πάντως δεν έτρεφαν ψευδαισθήσεις: ήξεραν πάρα πολύ καλά ότι η προ 15 ημερών τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν θα έλυνε τα ολοένα και οξυνόμενα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ούτε θα έβαζε φρένο στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά θ’ αποτελούσε μια αφορμή για να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι μεταξύ των δύο πλευρών και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ειλημμένη από την τουρκική πλευρά και «διαβάζεται» από την Αθήνα ως ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο κλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Click4more: Αγιά Σοφιά: Ειδικό σχέδιο για να “εξαφανισθούν” οι αγιογραφίες!
Επιβεβαιώνει, ωστόσο, αυτό που η κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και καιρό: ότι το πρόβλημα πλέον δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό κι ότι απέναντι στην Τουρκία βρίσκεται η Ευρώπη. Ούτως ή άλλως, ο κ. Έρντογαν φαίνεται πως χρησιμοποιεί (και) την Αγιά Σοφιά ως όχημα για τις επιδιώξεις του απέναντι στην Ευρώπη, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να μετατρέψει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε «ανατολίτικο παζάρι».
Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, ήτοι την «εξαγωγή» του ζητήματος από τα σύνορα της Ελλάδας στην ΕΕ και γενικότερα τη διεθνοποίησή του, θα επιχειρήσει ν’ αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση η οποία ήδη, πριν από τη χθεσινή απόφαση στην Τουρκία, έχει προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες για την προστασία των κεκτημένων στην Αγιά Σοφιά, όπως η επιστολή προς την UNESCO για τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι η ενέργεια της Άγκυρας αποτελεί προσβολή κατά του ευρωπαϊκού και γενικότερα του διεθνούς πολιτισμού και δημιουργεί ένα μεγάλο θρησκευτικό χάσμα ανάμεσα στον χριστιανικό και τον μωαμεθανικό κόσμο.
Στο προσκήνιο επανέρχεται έτσι το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να βάζει το θέμα για την Αγιά Σοφιά ως την κορωνίδα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (17-18/7).
Click4more: Αγιά Σοφιά: Ο κρυφός “άσσος” του Ερντογάν – Τα σημάδια που μαρτυρούσαν το σχέδιο του για το τζαμί
«Η απόφαση αυτή και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξη της Αγιάς Σοφιάς ως μουσείου, προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού και βεβαίως επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την ΕΕ, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης.
Πέτσας για Αγιά Σοφιά: Ιστορικό λάθος Ερντογάν – Θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις
«Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο», είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα.
«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco.»