Κυριακή, 30 Ιουν.
29oC Αθήνα

Ο Μητσοτάκης εξετάζει δομικό ανασχηματισμό – Ακούγονται ήδη ονόματα

Ο Μητσοτάκης εξετάζει δομικό ανασχηματισμό – Ακούγονται ήδη ονόματα
ΦΩΤΟ Eurokinissi

«Μήνυμα ελήφθη», είναι η απάντηση του Πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, ωθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετά τις Ευρωεκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά  δρομολόγηση άμεσα – ενδεχομένως και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα – ενός δομικού ανασχηματισμού του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση, από άλλη βάση, του κυβερνητικού έργου.

«Δεν πρέπει να επικρατήσει, να παγιωθεί κλίμα εσωστρέφειας», ήταν το σχόλιο στελέχους του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο εκτιμούσε πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να απαντούν στα μηνύματα της κάλπης.

Ήδη, μετά τα μεσάνυχτα, σε πηγαδάκια κυκλοφορούσαν οι πιθανοί αντικαταστάτες υπουργών που φέρονται να τίθενται εκτός κυβερνητικού σχήματος ή να μετακομίζουν σε άλλα υπουργεία.

Τα θέματα της καθημερινότητας ο… «καταλύτης» στην ψήφο των πολιτών

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για τη Ν.Δ. οδηγεί σε ένα νέο τοπίο, όπου η κυβέρνηση καλείται να δουλέψει πιο σκληρά για θέματα που έκριναν την εκλογική της απόδοση, την ακρίβεια και άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.

«Σέβομαι την επιλογή ψήφου διαμαρτυρίας», ήταν το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη, στις δηλώσεις του από τα γραφεία της Ν.Δ., στην Πειραιώς, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με κυριότερο, την ακρίβεια.

Σέβομαι αυτή την επιλογή τους, είτε αυτή εκφράστηκε με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων.

Αλλά κυρίως ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: ”Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο”. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027»

Ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει στο τέλος της τετραετούς θητείας την κυβέρνησης, το 2027.

«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες.

Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως, λοιπόν, η Ελλάδα του 2024 είναι, πιστεύω, πολύ καλύτερη από εκείνη του 2019, έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το καταφέρουμε», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Δεν φτάσαμε στον στόχο»

Παράλληλα, «έσπασε», στις δηλώσεις του, τη… «γραμμή» που ακολούθησαν νωρίτερα πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη στις εμφανίσεις τους στα Μ.Μ.Ε., ό,τι πρόκειται για μία πολύ καθαρή νίκη, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα…

«Δε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των Ευρωεκλογών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Δεν θα κρύψω την αλήθεια: το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει…», πρόσθεσε.

«Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη. Προεκλογικά, επίσης, και παρά τις δικές μου προσπάθειες, έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και για τη θέση της πατρίδας μας σε αυτήν», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άνοδο της ακροδεξιάς σε Ευρώπη και Ελλάδα.

«Από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη η Ν.Δ.»

Ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. αναδεικνύουν δύο ακόμη στοιχεία της κάλπης:

Πρώτον, ότι βάφτηκαν «μπλε» 55 από τους 59 νομούς της χώρας.

«Σημειώνω ότι στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, στη Γαλλία και τη Γερμανία, κραταιά κυβερνητικά κόμματα υποχώρησαν δραματικά. Όμως στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη και ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Δεύτερον, το στοιχείο της αποχής, που όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις, ήταν ο μεγάλος “νικητής” της εκλογικής αναμέτρησης.

Το συντριπτικό ποσοστό όσων επέλεξαν την… παραλία, διέψευσε ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις… Το τελικό εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ. έχει μπροστά τελικά τον αριθμό 2 (28,16%), ενώ το να γράψει μεν 3 αλλά να μην πιάνει τον στόχο του 33% και πάνω, ήταν το πλέον απαισιόδοξο σενάριο στην Πειραιώς.

Κι αυτό, παρότι τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες τα… μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις