Ευθείες απαντήσεις στην κριτική που δέχεται από την κυβέρνηση επιλέγει να δίνει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τη στρατηγική του που θα τον οδηγήσει έως τις κάλπες.
Έτσι, αφού πρώτα αποκήρυξε τον Βίκτορ Όρμπαν και ζήτησε την αποβολή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (σ.σ.: σήμερα θ’ αποστείλει τη σχετική επιστολή στις Βρυξέλλες), προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να «κάψει» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η ΝΔ κι ο ίδιος ρέπουν προς την ακροδεξιά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ρελάνς ως προς την κοινωνική πολιτική.
Σε ομιλία του από το Βόλο κι απαντώντας έτσι εμμέσως στην κριτική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και του φιλοκυβερνητικού Τύπου για σχέδιο περικοπής των κοινωνικών δαπανών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος του είναι ν’ αυξηθεί από τα 800 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ το ποσό για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επανέλαβε, εξάλλου, την πρότασή του για ποσό εφάπαξ ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και εξασφάλιση θέσης σε δημόσιο ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό.
Για μία ακόμη φορά, εξάλλου, τόνισε ότι η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας συναρτάται απόλυτα με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν – εφόσον επέλθει πράγματι μείωση του στόχου του 3,5% – θα διατεθούν για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
Σημαντικό στοιχείο, επίσης, που έκανε γνωστό με ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας είναι ότι η ΝΔ εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στην προοπτική δημιουργίας περιουσιολογίου, αλλά και στο ενδεχόμενο μελλοντικής επιβολής φόρου περιουσίας μέσα από αυτό.
Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, έστειλε μήνυμα «γαλάζιας» πανστρατιάς σε στελέχη και ψηφοφόρους, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές. Πραγματοποιώντας, μάλιστα, άνοιγμα σε όμορους και μη πολιτικούς χώρους ζήτησε από τους πολίτες που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν ΝΔ να το κάνουν και να τον εμπιστευθούν για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Επισήμανε δε πως ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία και να στήσει εθνικές κάλπες το φθινόπωρο, οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές της 26ης Μαΐου θα είναι με το αποτέλεσμά τους το πρώτο ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση.
Όπως είπε, μάλιστα, τέσσερα είναι τα βασικά αρνητικά στοιχεία για τα οποία θα θυμούνται με δυσάρεστο τρόπο την κυβέρνηση Τσίπρα οι πολίτες: ότι εξαπάτησε τους Έλληνες για να έλθει στην εξουσία, ότι συνέθλιψε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους για να εξυπηρετήσει ρουσφέτια (π.χ. διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων), ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι βαθιά προβληματική και τέλος ότι οδήγησε ο πρωθυπουργός στον ευτελισμό της πολιτικής ζωής με την τακτική και τις επιλογές του, όπως π.χ. τα πρόσωπα που επέλεξε για προέδρους της Βουλής – φωτογραφίζοντας έτσι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Βούτση.