Πολιτική

Ο Μοσκοβισί κάνει “λιανά” όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup – Μέτρα και… μέτρα

- Ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για ένα ισορροπημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων (βλ. μέτρα) και θετικών μέτρων για την ανάπτυξη
- Οι λεπτομέρειες στην Αθήνα, όπου μένει να γίνει πολλή δουλειά, είπε επίσης
- Ετοιμάζουν δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα για να βοηθηθεί η Ελλάδα προς την ανάπτυξη
- Επιστρέφουν την Τρίτη οι Θεσμοί – Αυτά είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα

Εντολή για τη δημιουργία ενός «ισορροπημένου» πακέτου μεταρρυθμίσεων και θετικών μέτρων για την ανάπτυξη έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

«Το θετικό νέο είναι ότι το Eurogroup επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πολύ σύντομα για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως αυτό το «ισορροπημένο» πακέτο θα περιλαμβάνει αφενός τις προσπάθειες που πρέπει να συνεχιστούν και αφετέρου τα θετικά μέτρα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Ο ίδιος δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως αυτές θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, όπου μένει να γίνει «πολλή δουλειά». Ωστόσο επισήμανε πως στο πλαίσιο αυτού του ισορροπημένου συνόλου προσπαθειών και θετικών μετρων για την ανάπτυξη, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα ενεργών πολιτικών για την απασχόληση.

Παραπέμπτοντας και στην απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας, επισήμανε πως δόθηκε εντολή στην Επιτροπή να διερευνήσει τους τρόπους χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας. «Μπορεί όπως ελέχθη να είναι ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας ή άλλοι πόροι, κάτι λιγότερο δαπανηρό» σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος προσθέτοντας ότι «συνολικά υπήρξε ένα θετικό μήνυμα προόδου από το Eurogroup για την ολοκήρωση της β’ αξιολόγησης». «Οι ομάδες μας θα είναι εκεί με αυτή την προοπτική και μια ξεκάθαρη εντολή σ’ ένα θετικό πνεύμα».

Τα μέτρα και τα αντίμετρα που είναι στο τραπέζι

Τα μέτρα που αναμένεται να αποφασιστούν με βάση την πρώτη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup και θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Θεσμών αφορούν:

– Στη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη μείωση του από τα 8.636 ευρώ (για τον άγαμο) που ισχύει σήμερα. Το μέτρο συζητείται να εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα του 2019 παράλληλα όμως με μειώσεις στη φορολογία που θα λειτουργούν αντισταθμιστικά για τις απώλειες. Εξετάζεται συγκεκριμένα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα εστίασης και στα είδη διατροφής από το 24% στο 13%, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 7%. Πρόκειται για μέτρα που αναμένεται να νομοθετηθούν παράλληλα με την αναπροσαρμογή του αφορολόγητου.

Click4more: Αξιολόγηση: “Μητέρα των μαχών” το φορολογικό

– Η σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το μέτρο αναμένεται να συνδυασθεί με αποφάσεις ενίσχυσης του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Παράλληλα θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας με το ΔΝΤ να έχει και στο μέτωπο αυτό την πιο σκληρή ατζέντα ζητώντας απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ωστόσο οι αποφάσεις του Eurogroup κρίνονται θετικές από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αφού, όπως σημειώνουν, ανοίγουν το δρόμο για την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας που είχαν ανασταλεί με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν επίσης την ιδιαίτερα θετική επίδραση που θα έχει στην απασχόληση το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας την χρηματοδότηση που οποίου συζητά η κυβέρνηση με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και το οποίο αποτελεί μέρος των αποφάσεων του Eurogroup.

Έτσι, μέρος αυτής της συμφωνίας, εκτός από την οριστικοποίηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων σε φορολογία, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας, θα είναι οι αποφάσεις για το χρονικό διάστημα πέραν του 2018 κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και οι δεσμεύσεις των δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τις δεσμεύσεις αυτές ζητά η Αθήνα καθώς αποτελούν ελάχιστη προϋπόθεση για να κρίνει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος βιώσιμο και να εντάξει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Στην περίπτωση αυτή θα έχει γίνει το πρώτο καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές προς τα μέσα του 2018 όπως προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Παράλληλα μία θετική για την Ελλάδα διευθέτηση της χρονικής διάρκειας διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ – ή και χαμηλότερων όπως εξακολουθεί να διεκδικεί η ελληνική πλευρά – μετά το 2018 θα διεύρυνε τα δημοσιονομικά περιθώρια για την χώρα και θα δρομολογούσε δυνάμεις ισχυρότερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί για μία θετική διευθέτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά και τις δεσμεύσεις Νταισεμπλουμ, μετά το Eurogroup των Βρυξελλών για την λήψη ρεαλιστικών αποφάσεων στο θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα