Στον Αλέξη Τσίπρα πέρασε πλέον το κόμμα καθώς από χθες (06.09.2020) νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εξελέγη με 110 ψήφους έναντι των 140 που ψήφισαν στην ΚΕ. Λευκό ψήφισαν 28 στελέχη ενώ υπήρξε και ένα άκυρο.
Η διαδικασία αυτή ανέδειξε ωστόσο και έναν νέο εσωκομματικό αντίπαλο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την πλειοψηφία των λευκών ψηφοδελτίων που πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καθώς ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις πληροφορίες που τον θέλουν να μετακινείτε σε άλλο τομέα από αυτόν που έχει σήμερα πληρώνοντας έτσι τις συνέπειες της υπόθεσης Μιωνή.
Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωναν μάλιστα ότι οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν σε ποσοστό 70% στον Νίκο Παππά και το 30% σε στελέχη που είτε έχουν προσωπικές διαφωνίες με τον νέο γραμματέα είτε ψήφισαν κατά για άλλους λόγους.
Οι προεδρικοί γύρισαν την… πλάτη στον πρόεδρο
Το παράδοξο της ιστορίας αυτής είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε τους συμμάχους που ήθελε στο «πρόσωπο» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – στους κομματικούς και τους «53+», ενώ οι προεδρικοί καταψήφισαν την πρόταση του. Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν πάντως ότι ο Νίκος Παππάς κινδυνεύει να απομονωθεί καθώς έχει ανοίξει μέτωπο και με τους δικούς του ανθρώπους.
Η εκλογή Τζανακόπουλου, τη συγκεκριμένη στιγμή, σηματοδοτεί την αλλαγή που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα του καθώς επιθυμεί να απευθυνθεί ακόμα περισσότερο στην νεολαία, η οποία θα πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Παράλληλα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος διατηρεί καλές σχέσεις και είναι αγαπητός και σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος.
Έτσι και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ακόμα δεν έχει καταφέρει να λύσει το γιατί έχασε τις εκλογές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατάφερε να πέσει στα μαλακά αν και πήρε λιγότερες ψήφους απ’ τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο πρώην γραμματέας είχε πάρει 126 “ναι” και 18 λευκά στους 144 που είχαν ψηφίσει.
Ο εκνευρισμός Παππά – Πολάκη
Λίγο η διαμόρφωση του χώρου εξ αιτίας του κορονοιού και άλλο λίγο η διάθεση όλων να βγουν από την ΚΕ μονοιασμένοι, η συνεδρίαση κινήθηκε γενικά σε χαμηλούς τόνους. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να κατευνάσει τις εντάσεις αναβάλλοντας την ανακοίνωση των ονομάτων των τομεαρχών –όπως είχε δεσμευθεί στην Πολιτική Γραμματεία.
Όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Νίκος Παππάς θα μετακινηθεί στο Υποδομών ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες άλλες αλλαγές που φαίνεται ότι δεν είναι αρεστές στην προεδρική τάση.
Γι’ αυτό άλλωστε ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι σε όλη την διαδικασία.
Απολογισμός και… τζαρτζαρίσματα
Σε αυτή την ΚΕ έγινε πάντως αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο. Για πρώτη φορά συζήτησαν για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι αναφέρθηκαν στην μεσαία τάξη και στο μεγάλο «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους αντί να φροντίσουν να ενισχύσουν τη μεσαία τάξη.
Ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» ανέφερε ότι «η κυβέρνησή μας πλήρωσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν ένα ισχυρό και ρωμαλέο κόμμα. Το μαξιλάρι θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, αν ήμασταν εκτός μνημονίων».
Στο «μαξιλάρι» αναφέρθηκε και ο Νίκος Φίλης: «Μαζέψαμε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο. Ποιός το αποφάσισε αυτό; Το κόμμα δεν το αποφάσισε. Αυτό είχε εκλογικό κόστος. Η απάντηση που έχει δοθεί δεν είναι πειστική. Όχι να υπερηφανευόμαστε».
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε τις διαφωνίες του για τη λογική που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ότι θα αρχίσει να φθείρεται εξ αιτίας των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει και θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. «Να υπάρχει δέσμευση για πολιτική κριτική όχι να συνεχίσουμε όπως ήμασταν τον Αύγουστο. Η μόνη καταστροφική πολιτική είναι του ώριμου φρούτου», είπε.
Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης αφού έκανε ένα συνολικό απολογισμό του έργου του αναφέρθηκε στο θέμα της διεύρυνσης χαρακτηρίζοντας τεχνητό το δίλλημα. «Ποιος είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης. Μα δεν ήταν αυτό το ζήτημα. Το περιεχόμενο της διεύρυνσης ήταν. Τα χαρακτηριστικά αυτού του πράγματος που θέλουμε να φτιάξουμε, κατά τη γνώμη μου τον σύγχρονο φορέα της Αριστεράς της εποχής μας. Αυτό ήταν που θα έπρεπε να συζητήσουμε. Ανακαλύψαμε και σωστά και δώσαμε “όρκους πίστης” στην ανάγκη μιας νέας προγραμματικής πρότασης. Τι δουλειά έχουμε κάνει σε αυτή την υπόθεση; Έχει γίνει μια καλή δουλειά σε μια επιτροπή, ναι. Την έχουμε συζητήσει; Την έχουμε δοκιμάσει πουθενά; Θα το κάνουμε τώρα, στις συνθήκες της πανδημίας, τις υβριδικές; Να το κάνουμε. Αλλά, που είναι η δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση; Ή η δυναμική αντιπολίτευση είναι όταν ουρλιάζουμε σε όλους τους τόνους, ακατάληπτα, για να πείσουμε τον στενό εκλογικό μας πυρήνα και να αποκομίζουμε χιλιάδες ή εκατοντάδες like; Από τους ίδιους και τους ίδιους και να βράζουμε στο ζουμί μας; Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα».