Site icon NewsIT

Ο νόμος ως φάρμακο, οι παρενέργειες και το φαρμακείο η Βουλή

28.11.2013 | 07:23
Ο νόμος ως φάρμακο, οι παρενέργειες και το φαρμακείο η Βουλή

Από ένα φαρμακείο καθώς πρέπει τόπου στην επαρχία, ζητήσαμε ένα σχετικά κοινό σκεύασμα ως προς την δραστική ουσία. Πίσω από τα γυαλιά του ο φαρμακοποιός ρώτησε με περιέργεια, ποιος μας το σύστησε αφού μάλιστα, όπως είπε, τεχνητά ή όχι κυκλοφορεί μόνο στην μάξιμουμ δόση και ο λήπτης πρέπει να το τεμαχίζει στα δύο ή στα τέσσερα, αναλόγως με την ιατρικό καθορισμό της δοσολογίας.

Συνέχισε να λέει πως εκτός από γιατρούς χρειάζονται και οι φαρμακοποιοί και συνέστησε ένα άλλο φιρμάτο σκεύασμα κομμένο μάλιστα στη σωστή δόση και συμπλήρωσε πως ναι μεν καλό και αξιόπιστης εταιρείας αυτό που ζητήσαμε αλλά το προτεινόμενο με περίπου 1,5 ευρώ παραπάνω, τουλάχιστον διευκολύνει.

Τώρα, στην τροπολογία για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων, που δεν ψήφισε με τυμπανοκρουσίες η αντιπολίτευση, δεν αποκλείεται ο φαρμακοποιός να μην έχει αντίρρηση να πουλήσει το γενόσημο αν αυξηθεί με το νόμο το ποσοστό επιστροφής που θα δικαιούνται, ως μπόνους για την προώθηση του. Πόσο μάλλον αν η διαφορά στην τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη, όπως προβλέπει ο νόμος γεγονός που ανεβάζει στα κάγκελα ορισμένους εγχώριους παρασκευαστές γενόσημων.

Είναι τόσο σφικτές και επιτακτικές οι προβλέψεις στο πακέτο, υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, συντάξεις στον νέο προϋπολογισμό και τόσο σύνθετο το πρόβλημα των περικοπών στην φαρμακευτική δαπάνη, που κάθε παράγραφος του νόμου ερμηνεύεται με καχυποψία ως διάταξη υπέρ ή κατά, πολυεθνικών, εγχώριων εταιρειών και συναφών συντεχνιών περί το φάρμακο.

Είναι ακόμη τόσο πολλές οι παρενέργειες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, σαν να είναι οι ίδιες κανονικό φάρμακο, που γεννούν άλλες στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση της δαπάνης για τα πολύ ακριβά φάρμακα που διατίθενται μόνο από τα νοσοκομεία για να εξοικονομηθεί η προμήθεια των φαρμακοποιών.

Όμως, οι αυξήσεις των πολυεθνικών στις τιμές των φαρμάκων για τα βαριά νοσήματα ήταν μια απάντηση από το παγκόσμιο σύστημα συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και της έρευνας στο οποίο είναι υπενδεδυμένα τεράστια ποσά παγκοσμίως. Ακόμη και σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιβάλλει βαριές περικοπές στις τιμές, οι περισσότεροι κατά λαβαίνουν πως το παγκόσμιο σύστημα έχει τρόπο να «εξαφανίσει» τα φάρμακα από την εγχώρια αγορά. Και να κάνει όσους έχουν δυνατότητα να τα παραγγέλνουν σε κανένα φίλο ταξιδιώτη στο εξωτερικό, ή να τα ψάχνουν με το κομμάτι από μη αξιόπιστους παρασκευαστές που δεν θα χάσουν την ευκαιρία.

Τώρα, γιατί αυτό που αντιλαμβάνονται αρκετοί δεν το καταλαβαίνει σύσσωμο το νομοθετικό σώμα και να συνεννοηθεί μπορεί να είναι εξηγήσιμο αλλά όχι δικαιολογήσιμο. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ούτε ο Αλέξης ούτε ο Άδωνις πρόλαβαν την εποχή του θεραπευτικού γαϊδουρόγαλου ή της σουλφαμιδόσκονης από πούδρα χώματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version