Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν σε αυτή τη φάση έχει κάνει ένα βήμα πίσω, αφήνοντας όλο το “παιχνίδι” στον πρόεδρο του Eurogroup, καθώς και ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι αν η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις θα εφαρμοστεί εφάπαξ από το 2019 ή αν θα κλιμακωθεί σε δύο χρόνια.
Το δεύτερο εμπόδιο, αν και χαρακτηρίζεται μικρότερο, είναι το αφορολόγητο. Η ελληνική κυβέρνηση, λένε οι πληροφορίες θέλει να οριστεί πάνω από τις 6.000 ευρώ για ψυχολογικούς και επομένως και για πολιτικούς λόγους, ενώ ειδικά το ΔΝΤ επιμένει στα 5.900 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες πηγές ζητά να πέσει ακόμα και στις 5.600 ευρώ για τους άγαμους και τις οικογένειες χωρίς παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν τα εμπόδια ξεπεραστούν, τότε σήμερα το απόγευμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ή ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του Euro Working Group, θα ανακοινώσουν την κάθοδο του κουαρτέτου στην Αθήνα. Η διάρκεια της παραμονής τους θα είναι μόλις τριήμερη και το αντικείμενο θα περιοριστεί στη σύνταξη της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.
Αυτό σημαίνει ότι αν ανακοινωθεί η άφιξη του κουαρτέτου στην Ελλάδα, τότε η τεχνική συμφωνία είναι σίγουρη.
Οσον αφορά στο σκέλος των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή Λαγκάρντ – Σόιμπλε με σκοπό να βρεθεί εκείνο το πλαίσιο των μέτρων που θα επιτρέψει στη Λαγκάρντ να θέσει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και να ζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά να μη δημιουργεί πρόβλημα στους Χριστιανοδημοκράτες κατά την προεκλογική περίοδο, καθότι όπως λένε στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί έχουν γίνει πολύ δύσκολοι ύστερα από τη δημοσκοπική άνοδο του Μάρτιν Σουλτς.