Πολιτική

Ο Ολάντ στην Αθήνα – Το παρασκήνιο της επίσκεψης και τα καυτά ζητήματα

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην παρατεταμένη ύφεση και κυρίως οι πολιτικές για την Ανάπτυξη θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ ο οποίος πραγματοποιεί ημερήσια επίσκεψη στην χώρα μας.

Για την ελληνική κυβέρνηση, η επίσκεψη συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει την πορεία της Οικονομίας και να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου θα συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

«Έρχομαι για να προσφέρω την στήριξή μας» δήλωσε ο κ. Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και πρόσθεσε: «έρχομαι για να δηλώσω την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να συμβάλλει στην ανάπτυξη με την συνεργασία των διοικητικών μας μηχανισμών, τη δέσμευση των γαλλικών επιχειρήσεων, την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθυμίζει ότι συνέβαλλε ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και διαμηνύει ότι η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμβάλλουν στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάπτυξη. Αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται είναι σκληρό αλλά έχει αρχίσει και αποδίδει.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενώ θα συμμετάσχει και σε κοινή συνεδρίαση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών μαζί με τον κ. Σαμαρά. Θα έχει και σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο τον οποίο άλλωστε είχε δεχθεί εκτός πρωτοκόλλου και στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά την εκλογή του καθώς τους συνδέει ότι και οι δύο ανήκουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ομάδα. Πάντως, δεν θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στο παρελθόν τον είχε αποκαλέσει «Ολαντρέου».

Πέρα από την πολιτική στήριξη, οι δύο πολιτικοί θα συζητήσουν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και τις επενδύσεις από γαλλικές εταιρίες αλλά και την συμμετοχή τους στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η χώρα μας. Η ενέργεια και οι υδατικοί πόροι αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μέσα στους τομείς του ενδιαφέροντός τους.

Ο κ. Ολάντ θα θέσει μεταξύ άλλων και την αγορά γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό κράτος. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι αρνητική υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα βρεθεί τρόπος να μεταφερθούν οι πληρωμές εν ευθέτω χρόνο αφού είναι σαφές ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αντέχει τώρα τέτοιες κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολάντ: «Πουλάει» φρεγάτες, θέλει αέριο και πετρέλαιο

Eπίθεση Κεδίκογλου στην ΠΟΕΣΥ για την απεργία της Τρίτης! “Απόπειρα εξαφάνισης της επίσκεψης Ολάντ”

Toutes ensemble! Θα φάνε με Σαμαρά – Ολάντ οι Βενιζέλος – Κουβέλης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό – Η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα και οι ηχηρές παρουσίες
Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε μετά από πολύ καιρό διαχωριστικές γραμμές σε ότι αφορά  την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας 1
Νίκη για το ΠΑΣΟΚ η έκπτωση των 3 βουλευτών των Σπαρτιατών – «Θρίλερ» με τις 151 ψήφους για την προανακριτική της ΝΔ
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η αναφορά του Παύλου Μαρινάκη για το ότι η προανακριτική της ΝΔ μπορεί να περάσει αν ψηφιστεί από 149 βουλευτές έγινε αφού η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη ότι θα έχει πλέον τις 151 ψήφους που χρειάζεται
Βασίλης Στίγκας
Η Βουλή μένει με 297 βουλευτές μετά την απόφαση για τους Σπαρτιάτες – Τι γίνεται με το όριο της πλειοψηφίας
Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, το κοινοβούλιο θα αποτελείται από 297 βουλευτές, αντί για 300, καθώς οι τρεις βουλευτές που τίθενται εκτός δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής 1