Οι διαστάσεις που πήρε η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη και κυρίως οι αντιδράσεις από τη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζουν την κυβέρνηση, καθώς η υπόθεση αποκτά πλέον πολιτικές διαστάσεις.
Αυτό δείχνει, άλλωστε, και η αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος προειδοποιεί με ανεξαρτητοποίηση στην περίπτωση που πράγματι ο ΠΑΟΚ υποβιβαστεί, ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου, καθώς ουδείς μπορεί ν’ αποκλείσει σ’ αυτή την περίπτωση ανάλογη αντίδραση και από βουλευτές ή άλλα «γαλάζια» στελέχη.
Η υπόθεση θυμίζει, δηλαδή, ολίγον τι από τις Πρέσπες και όσα αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα – αν και η σύγκριση των δύο υποθέσεων είναι αδόκιμη. Όμως, ο προβληματισμός ακόμη και στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου δείχνει να είναι έντονος και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κατεύθυνση που ακολουθείται είναι να πέσουν οι τόνοι και ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση θα κινηθεί θεσμικά και παραπέμπει ήδη στις αποφάσεις των αρμόδιων δικαιοδοτικών οργάνων και των δικαστηρίων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η αρχική δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη – με την οποία «άδειασε» επί της ουσίας την ΕΕΑ ενώ είχε μόλις διορίσει με απόφασή του δύο από τα μέλη της που ψήφισαν για την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης την προηγούμενη εβδομάδα – έχει μπει στο μικροσκόπιο.
Click4more Πανό κατά Αυγενάκη στην Τούμπα! “Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο…” (pic)
Υπάρχουν π.χ. παράπονα ότι η αναφορά του σε «ιστορικές ομάδες» που δεν μπορούν να τιμωρηθούν με την επαχθέστερη ποινή ανοίγει, ενδεχομένως, νέο μέτωπο με τη Θεσσαλονίκη, καθώς ο Ηρακλής δεν έχει τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, καίτοι ιστορική ομάδα. Ενώ η αναφορά του ακριβώς στην «επαχθέστερη ποινή» ερμηνεύεται από κάποιους ως προσπάθεια επηρεασμού της κρίσης των αρμόδιων οργάνων και δικαστηρίων τη στιγμή που η κυβέρνηση διακηρύττει σε όλα τα πεδία ότι προέχει η εφαρμογή της νομιμότητας και πως όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.
Πολλώ δε μάλλον, ο κ. Αυγενάκης με πρωτοβουλία του είχε καθίσει την περασμένη εβδομάδα στο ίδιο τραπέζι με τους «Big 4», δηλαδή τους επικεφαλής των μεγάλων ομάδων (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) και είχε δοθεί η αίσθηση ότι υπήρξε συμφωνία στα βασικά για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η αισιοδοξία αυτή, όμως, έχει ήδη μείνει πίσω μετά την απόφαση της ΕΕΑ και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αυτή προκαλεί και η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειριστεί ένα ζήτημα που ξεκίνησε μεν ως αθλητικό, αλλά έχει πάρει σαφείς πολιτικές διαστάσεις…