«Προσωπικά, να πω ότι από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου ήδη βρίσκομαι, βοηθώ περισσότερο και την κυβέρνηση και τη χώρα», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε: «Έχουν αυξηθεί οι παίκτες, οι παράγοντες που θέλουν την αποσαφήνιση των μέτρων και τρόπων, με τους οποίους θα προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους πριν από το τέλος του 2016. Από τις 24 Μαΐου υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Eurogroup για το θέμα του ελληνικού χρέους. Εσπασε το ταμπού ότι είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται τίποτε. Στην απόφαση προβλέπονται βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα με εφαρμογή μετά το 2018 και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εξεταστούν αργότερα».
Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε: «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που ήδη ετοιμάζονται, θα υιοθετηθούν πριν το τέλος του 2016. Τα μεσοπρόθεσμα έχουν αρχίσει να συζητώνται παρασκηνιακά και εκτιμώ ότι η ελληνική απαίτηση, αλλά και του ΔΝΤ, να μεταφραστούν σε νούμερα για τη διευκόλυνση της απόφασης του Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα, έχει κερδίσει έδαφος, καθώς, πλήν Σόιμπλε, όλες οι άλλες πλευρές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και εξηγούμαι, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΤτΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν».
«Η άμυνα που κρατά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν από έναν-ενάμιση χρόνο, επειδή έχει υπογράψει και η Γερμανία την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και μιλάμε τώρα για τις διαδικασίες εφαρμογής της, αλλά και επειδή ο κ. Σόιμπλε δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, δηλαδή το ΔΝΤ στο πρόγραμμα- όπως θέλει και έχει δεσμευτεί έναντι των Γερμανών- και την ίδια ώρα να παραμένει αμετακίνητος σε όσα ζητά το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ελάφρυνσή του είναι πιο κοντά σε έναν παγκόσμιο συμβιβασμό και συμφωνία, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις στην Ουάσιγκτον. Υπάρχει ορθάνοικτο πεδίο για μία παγκόσμια συμφωνία, η οποία- κατά την άποψή μου- θα αποτυπωθεί στο Eurogroup στις 7 Δεκεμβρίου. Για την επίτευξη του στόχου και την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί, επιτυχώς και χωρίς καθυστερήσεις, η δεύτερη αξιολόγηση και η κυβέρνηση είναι στους επισπεύδοντες γι’ αυτήν τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Τέλος, ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Σήμερα, βέβαια, υπάρχει- σε ένα μέρος του κόσμου- και απογοήτευση και δυσαρέσκεια και θυμός, διότι παρά το ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ πιο ήπια από εκείνα των προηγούμενων κυβερνήσεων (5,4 δισ. τα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα για μία τριετία, 62 δισ. τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ), προστίθενται μαζί με τα άλλα στην πλάτη του. Ακόμη δεν έχει φανεί στα νοικοκυριά η θετική προοπτική που εμφανίζεται στους οικονομικούς δείκτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει, εκτιμώ, ισχυρή εντολή στον Τσίπρα για σχέδιο τριετίας, ώστε το 2019, οπότε και θα γίνουν εκλογές, να συγκρίνουμε τις επιδόσεις της τετραετίας Τσίπρα με εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα είμαστε στη δυσκολότερη καμπή».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ