Site icon NewsIT

Ο Παύλος Γερουλάνος στο newsit.gr: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξανακερδίσει εκλογές, όπως το 2009

13.09.2024 | 13:26
Ο Παύλος Γερουλάνος στο newsit.gr: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξανακερδίσει εκλογές, όπως το 2009

Το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ ανέλυσε στο newsit.gr και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Παύλος Γερουλάνος, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Από τη στιγμή που τέθηκε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μετά την επίδοση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Παύλος Γερουλάνος ήταν από τους πρώτους που έθεσαν υποψηφιότητα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο newsit.gr και τον Νίκο Ευαγγελάτο, τόνισε πως ένα ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, συνδεδεμένο με την κοινωνία μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. «Ο κόσμος έχει στο μυαλό του ένα ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο», είπε και σημείωσε ότι το κόμμα έχει αναγεννηθεί δυο φορές στο παρελθόν και πως το 2009 κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 2009 με τη μεγαλύτερη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία γιατί επανασυνδέθηκε με την κοινωνία.

Ο Παύλος Γερουλάνος ανέλυσε τις θέσεις του για την ακρίβεια, τονίζοντας ότι έχει να κάνει με τα είδη πρώτης ανάγκης, την ενέργεια και τη στέγαση. Δεν απέκλεισε, αν χρειαστεί, να καταργηθούν οι πανελλαδικές και έκρινε ότι ο πολίτης νιώθει μόνος, χωρίς να αισθάνεται πως υπάρχει κάποιος να τον βοηθήσει.

Πρότεινε να επενδυθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα με υψηλά ενοίκια και όπου φοιτητές ή μισθωτοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Στα είδη πρώτης ανάγκης, είπε, η ακρίβεια οφείλεται στο ολιγοπώλιο. Μίλησε για «εμμονή Μητσοτάκη να χτυπήσει τη μικρομεσαία επιχείρηση και να συγχωνεύσει εταιρίες». Αυτό, είπε ο Παύλος Γερουλάνος, οδήγησε σε μείωση του ανταγωνισμού και γι’ αυτό το ελληνικό γιαούρτι είναι πιο φθηνό στη Γερμανία από την Κυψέλη.

Για την ακρίβεια στην ενέργεια, είπε ότι είναι λάθος πως «δώσαμε όλες τις ΑΠΕ σε μεγάλες επιχειρήσεις και δεν αφήσαμε για τις τοπικές κοινωνίες. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε την ενέργεια, θα έδινε σε ευάλωτα νοικοκυριά, οι συνεταιρισμοί σε αγρότες για να ποτίζουν τα χωράφια τους και τα επιμελητήρια σε μικρομεσαίες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως φούρνοι. Τότε, πρόσθεσε, δεν θα χρειάζονταν τα pass ούτε και να παραμένει υψηλό το ΦΠΑ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε υπέρ των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων γιατί, όπως είπε, «εσύ πληρώνεις 10, σε εσένα επενδύει 20. Η παιδεία που σου προσφέρουν είναι μεγαλύτερη από αυτό που πληρώνεις. Το λάθος που κάναμε στο ΠΑΣΟΚ ήταν να δεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι η προετοιμασία των παιδιών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έχουμε υιοθετήσει ένα σύστημα Παιδείας ταξικό, που δεν ψάχνει να βρει σε τι δεν είσαι καλός. Στις ΗΠΑ, ψάχνουν να βρουν σε τι είσαι καλός. Εγώ σε αυτό το σύστημα, επειδή είμαι δυσλεκτικός, υπέφερα. Πήγα στις ΗΠΑ, που έχουν άλλο σύστημα, και τελείωσε δυο πανεπιστήμια.

Στην ερώτηση αν κερδίσει τις εκλογές, ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, με ποιον θα επιλέξει να συνεργαστεί αν είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμο, ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι θα καλέσει όποιον είναι διαθέσιμος να υποστηρίξει αλλαγές υπέρ της κοινωνίας.

Ο βασικός άξονας, είπε, είναι η αποσυγκέντρωση της εξουσίας. «Όποιος το υιοθετήσει, εγώ είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί του. Μπορεί να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης που πήρε όλη την εξουσία από τα υπουργεία και την έβαλε στο Μαξίμου; Η Νέα Δημοκρατία έχει, καταλαβαίνω άλλες απόψεις αλλά ο κ. Μητσοτάκης άλλες.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και κυβέρνησε λίγα χρόνια, αλλά τα νομοσχέδια που πέρασε ήταν νομοσχέδια χειραγώγησης των θεσμών και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο».

Στα του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος έκρινε ότι το κόμμα είναι καθηλωμένο γιατί μια σειρά από πράγματα δεν έγιναν όπως έπρεπε, αφήνοντας αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη που κράτησε το κόμμα «κλειστό».

Μίλησε για προβλήματα επικοινωνίας γιατί «φαινόταν ότι μιλούσαμε μόνο για τις υποκλοπές, είχαμε θέμα οργάνωσης, δεν είναι δυνατόν να έχεις δημάρχους, περιφερειάρχες και να μην τους συμβουλεύεσαι. Δεν γίνεται να έχουν φύγει 1,5 εκατ. ψηφοφόροι από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και να έχουμε εισπράξει μόνο 60 χιλιάδες».

Στην ερώτηση αν ο Χάρης Δούκας μπορεί να έχει στην… ίδια μασχάλη και τον δήμο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως είναι ζήτημα και ότι ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του. 

Για την Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι κάποια στιγμή έκρινε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και απογοητεύτηκε «και δεν είναι η μόνη»

«Η ψυχοσύνθεση του νικητή είναι ο άνθρωπος που ξέρει ότι θα κερδίσει και ούτε μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση», είπε για το ενδεχόμενο να μην είναι στον β’ γύρο των εκλογών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version