Οι πρώτες εντυπώσεις από τη νέα κυβέρνηση είναι θετικές. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόλμησε...
…την ανανέωση σε ανθρώπους και σε στυλ. Βλέπω όμως να προχωράει πολύ “χαλαρά”. Χωρίς πυξίδα. Πελαγώνει..
Αν το έλλειμμα του 2009 είναι πραγματικά 12,7% τότε ο Προϋπολογισμός είναι αισιόδοξος. Η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει πως το πρόβλημα δεν είναι τα έσοδα, αλλά οι δαπάνες και η δυσλειτουργία του δημόσιου τομέα. Οι δαπάνες κατά το 95% είναι ανελαστικές: μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις. ‘Οσο και να στραγγαλίσεις την αγορά και την οικονομία με παραπάνω φόρους, πάλι δεν λύνεις το πρόβλημα των ανελαστικών δαπανών.
Προφανώς είχαν υπερεκτιμηθεί οι δυνατότητες για έσοδα, χαλάρωσε η προσπάθεια είσπραξής τους και ξέφυγαν οι δαπάνες.
Για το θέμα των εξεταστικών επιτροπών πιστεύω οτι κάνουν κομματική δουλειά και μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν προσπαθούν να ανακαλύψουν την πραγματική αλήθεια. Αν η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις λύσεις για τα τεράστια προβλήματα της χώρας μας και της περισσεύει τόσος χρόνος και ενέργεια για εξεταστικές ας τις συστήσει…
Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει ποιά ακριβώς είναι η πολιτική της.
Ηταν σοβαρό λάθος της κυβέρνησης που καλλιέργησε η ίδια την φιλολογία περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τους κινέζους για το λιμάνι του Πειραιά. Οι συμφωνίες, είναι συμφωνίες! Μια περίοδο που όχι μόνο δεν προσελκύουμε παρά ελάχιστες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και αποχωρούν από την Ελλάδα μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η BP, η SHELL, η VILLAGE ROADSHOW, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η UNILEVER/Ελαϊδα και άλλα, δεν μπορεί η κυβέρνηση να φαίνεται πως δεν σέβεται τις συμφωνίες μας.
Δεύτερον, η κυβέρνηση δείχνει πολύ χαλαρή και αμέριμνη στο θέμα των δαπανών. Αν το έλλειμμα είναι πράγματι 10 ή 12%, που θα το πάει; Επίσης, δείχνει πολύ χαλαρή στο θέμα του ασφαλιστικού. Αντί να δεί πως θα συμμαζέψει τα ανοίγματα η πολιτική της δείχνει να είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Τα αναλογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να είναι κοντά στα 300 δις ευρώ. Πρέπει ο υπουργός να παραγγείλει άμεσα ευρύτατη αναλογιστική μελέτη από τους διαπρεπέστερους οίκους του εξωτερικού για να αποκτήσουμε επιτέλους σαφή εικόνα της κατάστασης. Τώρα προχωράνε στα τυφλά.
Αν συνυπολογίσουμε τις εγγυήσεις που έχει εκδόσει το Δημόσιο και διάφορες δαπάνες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, τότε ναι είναι πάνω από 320 εκατ. ευρώ.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα όταν αυξηθούν τα επιτόκια. Αν δεν παρθούν άμεσα πολύ αυστηρά μέτρα συγκράτησης των δαπανών θα χειροτερέψουν και τα spreads που πληρώνει το Δημόσιο σε σύγκριση με το πόσο πληρώνει το Γερμανικό Δημόσιο. Λάβετε υπόψη πως στο προσεχές μέλλον θα αυξηθούν γενικά τα επιτόκια και θα επιβαρύνουν κατά πολύ την εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους.
Η κυβέρνηση για να τα φέρει βόλτα με τέτοια βάρη θα πρέπει να τ’ αντιμετωπίσει με γνώση, θάρρος και με σφυρηλάτηση της αξιοπιστίας της. Και τοποθετώντας σε κάθε πόστο καταξιωμένα στλέψη και όχι άσχετους.
Επιμένω στην πρότασή μου να δοθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας κατευθείαν και δωρεάν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου. Αντί μόνο να ζητάμε να εισπράξουμε κι άλλους φόρους από τους πολίτες, να τους αποδώσουμε μεγάλο μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, αεροδρόμια και λιμάνια να μετοχοποιηθούν και το 70% της αξίας τους να αποδοθεί δωρεάν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου. Δηλαδή για κάθε φορέα να μοιρασθούν στους πολίτες 11 εκατομμύρια μετοχές (μια μετοχή για κάθε έλληνα ανα φορέα!) . Το ίδιο και για μετοχές άλλων οργανισμών: Προαστιακός, Τραμ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Κρατικά Λαχεία, Κεντρική Αγορά Αθηνών, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, κλπ. Οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε τις μετοχές αυτές ελεύθερα στο Χρηματιστήριο! Από τις μετοχές που πήραν δωρεάν, όταν τις πουλάνε, το 20% να πηγαίνει ως έσοδο στο Δημόσιο!
Εδώ και καιρό έχει υποβάλλει τις δικές μου ιδέες και προτάσεις στην παράταξή μου. Για την οικοδομή, τις χρήσεις γης, τα φορολογικά, την πράσινη επιχειρηματικότητα, την απελευθέρωση των αγορών κ.α.
Θα τις υποβάλλω και στον πρωθυπουργό.