ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής ερίζουν με φόντο την Προοδευτική Συμμαχία και τη «Γέφυρα», αλλά ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεκινήσει με αφορμή την υπόθεση Novartis. Από το ΚΙΝΑΛ στηρίζουν απόλυτα τον Ανδρέα Λοβέρδο και βέβαια την απόφασή του να ζητήσει πρώτος την άρση της ασυλίας του προκειμένου ν' αποδείξει την αθωότητά του.
Αυτό που λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως πρόκειται για μία κυβερνητική σκευωρία – συγκροτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μέτωπο με τη ΝΔ ως προς τις αντιδράσεις του ΚΙΝΑΛ – και πως η υπόθεση Novartis ανακινείται για λόγους αποπροσανατολισμού από την αποτυχία της Προοδευτικής Συμμαχίας και της «Γέφυρας», αφού τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκαν σε πρόσωπα που είχαν προ πολλού αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων ως πολιτικοί γυρολόγοι.
Αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος – ο οποίος συγκαταλέγεται στα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ο φάκελος Novartis μπήκε στο αρχείο – συγκέντρωσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του για την υπόθεση, τις οποίες στην Κουμουνδούρου διάβασαν ως αποκάλυψη των μεθοδεύσεων ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση Novartis, πάντοτε σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζει και η εφημερίδα «Αυγή» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε να λέει πως η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συνδρομή του ΚΙΝΑΛ, θα προχωρήσει στην παραγραφή των αδικημάτων για την υπόθεση Novartis προκειμένου να διασώσει τα στελέχη των δύο κομμάτων.
Ο κ. Βενιζέλος, όμως, σήκωσε το γάντι και με σημερινή δήλωσή του υποστηρίζει πως «η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ‘Αυγή’ και όλο το γνωστό σύστημα». Τονίζει δε πως «ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί, δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση», φωτογραφίζοντας δηλαδή τυχόν ευθύνες εν ενεργεία υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποστροφή της πλήρους δήλωσης του κ. Βενιζέλου είναι η εξής: «Ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ας ανακτήσουν επιτέλους κάποια στοιχειώδη λογική κι ας αντιληφθούν τις συνέπειες που έχει η προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, στην οποία επένδυσαν πολλές ελπίδες. Στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατάφεραν να δώσουν στην απλή πλειοψηφία της επόμενης Βουλής τη δυνατότητα ν’ αναθεωρήσει τις σχετικές διατάξεις και να εκλέξει ΠτΔ μόνη της».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι προφανώς έρχονται ξανά στο προσκήνιο σενάρια που θέλουν την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή – τη ΝΔ, δηλαδή – να προτείνει άλλο πρόσωπο πλην του Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Συζήτηση που γίνεται και στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποφύγει προσώρας να πάρει ανοιχτά θέση εάν θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου ή ένα άλλο πρόσωπο που θα μπορεί να εκλεγεί την άνοιξη του 2020 με απλή πλειοψηφία της Βουλής στη θέση του ΠτΔ – εφόσον, βέβαια, έχει ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.