Site icon NewsIT

Ο πόλεμος των φόρων – Ο ΕΝΦΙΑ “καίει” και τον ΣΥΡΙΖΑ – Όλα τα χαρτιά στο τραπέζι ενόψει εκλογών

16.01.2015 | 12:58
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Τελικά ποιος θα πληρώσει τη... νύφη των προεκλογικών εξαγγελιών των μεγάλων κομμάτων - “Πανικός” από τις δηλώσεις για φορολόγηση ως και 10.000 ευρώ για τα ακίνητα - Για “Βαβέλ” του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία

Πριν προλάβουν από την Κουμουνδούρου να διευκρινίσουν για τον ΕΝΦΙΑ ότι οι δόσεις για τον φόρο του 2014 θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στα έσοδα, ήρθε μια ακόμη δήλωση, αυτή του Γ. Τόλιου που είπε ότι δεν θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο τελευταίες δηλώσεις.

Για βαβέλ εντός του ΣΥΡΙΖΑ, προχειρότητα και επικίνδυνες ακροβασίες κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία και παράλληλα έχει ξεσπάσει πραγματικός πόλεμος για το ποιος τελικά θα πληρώσει τις αλλαγές που εξαγγέλλονται και από τη μια και από την άλλη πλευρά.

Η Κουμουνδούρου εμμένει στο ό,τι η Νέα Δημοκρατία εμμένει στην σκληρή λιτότητα και ακολουθεί κατά γράμμα της πολιτική της Μέρκελ λέγοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει φως στην άκρη του φορολογικού τούνελ, ενώ από την άλλη πλευρά οι εξαγγελίες για τον ΕΝΦΙΑ μπαίνουν στο στόχαστρο.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ για τις ανακοινώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων λένε πως το σχέδιο φορολόγησης της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας είναι ένα μέτρο από το παρελθόν που δεν λειτούργησε ενώ παράλληλα με βάση το σενάριο για επιβολή ΦΜΑΠ σε ακίνητα αξίας άνω των 500 χιλ. Ευρώ η ΠΟΜΙΔΑ λέει ότι ουσιαστικά ο φόρος θα χτυπήσει τις μεσαίες ιδιοκτησίες.

Ο ΕΝΦΙΑ που αποτέλεσε το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει επιπτώσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ

Η επιβολή ΦΜΑΠ άνω των 500.000 ευρώ που θα αποφέρει έσοδα ύψους 1,4 δις. ευρώ ετησίως σημαίνει ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των 140.000 περίπου φορολογουμένων θα ανέλθει στα 10.000€ ανά φορολογούμενο.

Σήμερα η μεσοσταθμική επιβάρυνση ανά φορολογούμενο με ΕΝΦΙΑ είναι 500 € (3,2 δις από 6.400.000 φορολογούμενους), δηλαδή ο σχεδιαζόμενος νέος ΦΜΑΠ που θα συρρικνώσει τη φορολογική βάση, θα είναι μεσοσταθμικά έως και 20πλάσιος ανά φορολογούμενο!

Κάπως έτσι η εφαρμογή του φόρου μοιάζει απίθανη και έτσι τίθεται το ερώτημα για το πως θα γίνει τελικά η νέα φορολόγηση των ακινήτων χωρίς παράλογες χρεώσεις.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ερώτημα. Οι δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, όπως αυτή του Δημήτρη Στρατούλη περί επαναπρόσληψης των 9.500 απολυθέντων από το Δημόσιο άναψε νέες φωτιές.

Η Νέα Δημοκρατία μιλά για ακατάσχετη παροχολογία προσθέτοντας δηλώσεις για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και τις δηλώσεις Ρ. Μακρή περί τυπώματος χρήματος.

Όλα αυτά μόλις εννέα μέρες πριν τις κάλπες εν μέσω κλίματος πόλωσης και με τόνους υψηλούς και από τις δύο πλευρές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version