Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν αποκλεισμοί στο ποιος θα είναι αρχηγός που θα εκλέξει η βάση το φθινόπωρο. «Αυτός θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν την διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής, καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν», ανέφερε.
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως, το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».
Με αιχμές κατά της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Θεοδωράκης αποσαφήνισε την πρότασή του λέγοντας: «Εμείς δεν μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε την αναμέτρηση στην κοινωνία. Να κατέβουμε στον λαό να αναμετρηθούμε. Όχι με λάβαρα, αλλά με θέσεις!».
Ακόμη, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι το Ποτάμι έχει διαφορετική άποψη για τον ρόλο του κράτους, επικαλούμενος τη δήλωση της κ. Γεννηματά για το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. «Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Δεν θα πω πολλά, είπε, όμως, πρόσφατα η κυρία Γεννηματά: “Όπως το 1990 επί Μητσοτάκη, έτσι και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες κερδοσκόπους”.Οι προοδευτικοί του σήμερα, φίλες και φίλοι, ντρέπονται και δεν υπερηφανεύονται για τα όσα έκαναν οι Κολλάδες το 1990. Έλεος! Βλέπουμε διαφορετικά, λοιπόν, τον ρόλο των συνδικαλιστών. Βλέπουμε διαφορετικά τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βλέπουμε διαφορετικά τον ρόλο του κράτους», σημείωσε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα κατεθέσει, αναφέροντας: «Κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάς κατηγορούν γιατί παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Στην πραγματικότητα μας κατηγορούν γιατί έχουμε αρχές, πράγμα άγνωστο για αυτούς. “Πρώτη φορά αριστερά-πρώτη φορά απλή αναλογική” είναι το σύνθημά τους. Κάποιος πρέπει να τους πληροφορήσει ότι τα ίδια έκανε και ο Τσοχατζόπουλος το 1989. Θα σας κάνω μία πρόβλεψη. Αν πάμε σε απλή αναλογική, όπως πήγαμε με τον νόμο Τσοχατζόπουλου το 1989, ύστερα από λίγο θα πάμε σε σούπερ ενισχυμένη, λόγω της πολιτικής αστάθειας που θα έχει μεσολαβήσει».
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης έκανε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και ταυτόχρονα κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του κινήματος για αναλογικό μπόνους, αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση του κ. Τσίπρα.