Πολιτική

Ο Σαμαράς παραδέχθηκε πως είναι απαράδεκτα υψηλό το επίπεδο φορολόγησης

«Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην 22η ανοικτή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ όπου ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του Τουρισμού.

Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού είπε: «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες».

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας. Αυτά δεν αφορούν το μακρινό μέλλον έχουν αρχίσει και γίνονται πράξη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και άφησε αιχμές και εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης χωρίς να τον κατονομάσει:

– Πρώτον όλα αυτά έχουν προϋπόθεση την σταθερότητα, δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει. Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν.

– Δεύτερον απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.

– Τρίτον όλα αυτά απαιτούν μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία αλλά σαν στίβο ευκαιριών.

– Τέταρτον ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός όχι μόνο ως εκμετάλλευση αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής.

– Πέμπτον όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα.

Συνεχίζοντας ότι κ. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων:

Παρότι το 2013 πετύχαμε ρεκόρ αφίξεων προχωράμε σε σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης με στόχο να επεκτείνουμε τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και να ανεβάσουμε την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη που για την χώρα μας είναι 146 ευρώ με προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων. Επίσης πρέπει να διεισδύσουμε σε αγορές που έχουμε χαμηλή συμμετοχή, σε αγορές όπως η Ρωσία, η Κίνα καθώς επίσης να αναπτύξουμε καθετοποιημένες τουριστικές εκμεταλλεύσεις και τον θεματικό τουρισμό, θρησκευτικό, ιατρικό, θαλάσσιο.

Προωθούμε μία σειρά παρεμβάσεις με κύρια έμφαση στα εξής:

– Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού. Είναι μεταρρυθμίσεις που είχαν στοιχειώσει την Ελλάδα για δεκαετίες και τώρα τις προχωρούμε.

– Αδειοδότηση που ήταν δύσκολη και αποκρατικοποίηση μαρίνων.

– Τρίτον το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ήδη μειώθηκε χωρίς να είναι εύκολο ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα συνεχίσει η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

– Τέταρτο, συνδεσιμότητα διαφορετικών προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό. Προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.

– Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων ξεκινώντας από την Αθήνα.

Δεν είναι όλα αυτά μόνο “θα”, έχουν ξεκινήσει και σε όλα υπάρχει σχέδιο και μακροχρόνιος σχεδιασμός. Δεν με ενδιαφέρει το σήμερα, το εφήμερο, ή το αύριο, με ενδιαφέρει το μεθαύριο.

Τίποτε μεγάλο και σημαντικό δεν γίνεται αν δεν το σχεδιάσεις και δεν το εφαρμόσεις σωστά.

Η κυβέρνηση θα επενδύει μισό δισ. για τα επόμενα έξι χρόνια σε υποδομές. Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 3 δισ. Έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και για το τί πρέπει να γίνει και τί θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν δεκατρείς δράσεις που προωθούμε μεταξύ των οποίων αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων.

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανίας της χώρας. Οφείλουμε τις ομορφιές της Ελλάδας που είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα και είναι συνδυασμός φυσικού κάλους και φωτός να τις αναδείξουμε και να τις αξιοποιήσουμε.

Κλείνοντας ευχαρίστησε και απέδωσε τα εύσημα στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που υλοποιεί με επιτυχία την κυβερνητική πολιτική στον τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντώνης Σαμαράς: Εξαιρετικά ευοίωνες οι ενδείξεις για τον ενεργειακό πλούτο της χώρας

Παίρνει τους… δρόμους για να διαφημίσει το κυβερνητικό έργο ο Αντώνης Σαμαράς

“Θεσμικός” αντάρτης ο Χαρακόπουλος φέρνει τον πρωθυπουργό στη Βουλή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Είμαστε με την Ομάδα Αλήθειας και με κάθε αλήθεια που εκφράζεται – Αυτοί που μας κατηγορούν από την αντιπολίτευση είναι θύτες
«Φοβερή αποκάλυψη. Ένας ιδιώτης πληρώνει άλλους ιδιώτες. Τα παιδιά της ομάδας αλήθειας έχουν βγει με ονόματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα δημοσιεύματα για την Ομάδα Αλήθειας
Ο Παύλος Μαρινάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση στο TikTok για το ψηφιακό φροντιστήριο – «Δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές»
Όπως τονίζει στο βίντεο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ψηφιακό φροντιστήριο το παρακολουθούν ήδη 49.000 μαθητές και είναι εντελώς δωρεάν
Πανελλήνιες εξετάσεις
Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων από τη Chevron νότια της Κρήτης – «Αγκάθι» η Τουρκία για το καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
Υπεγράφη από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρο Παπασταύρου, η δεύτερη υπουργική απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται οι ακριβείς θαλάσσιες συντεταγμένες για έρευνες υδρογονανθράκων
Πλοίο 3