Παρασκευή, 16 Αυγ.
36oC Αθήνα

Ο “σκληρός” Ντάισελμπλουμ και οι εκλογές

Ο “σκληρός” Ντάισελμπλουμ και οι εκλογές

Σε πολιτική απομόνωση υποχρεώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας, που δέχθηκε ομαδικά πυρά από Ντάισελμπλουμ και Ρεν για τις καθυστερήσεις της Αθήνας – στις καλένδες ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, που τρέχει να προλάβει το deadline της 17ης Φεβρουαρίου.

Επείγουσες λύσεις αναζητά πλέον ο Αντώνης Σαμαράς για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης καθ οδόν προς τις δίδυμες εκλογές του προσεχούς Μαίου. Παρά τις διαβεβαιώσεις, που αναμένεται να παρέχει και σήμερα ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση του παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών μας, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί έντονη ανησυχία, καθώς τα μέτωπα με την τρόικα αντί να μειώνονται αυξάνουν.

Τελεσίγραφο του Eurogroup προς την Αθήνα για άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεων έναντι της τρόικας – σε αναδίπλωση η κυβέρνηση, που παρακολουθεί να χάνονται το ένα μετά το άλλο τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα εν όψει εκλογών

Θιασώτης της σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδος εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ, ο οποίος έδειξε βαθύς γνώστης της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Προειδοποίησε, ότι οι επικείμενες Ευρωεκλογές αλλά και το διογκούμενο αντιευρωπαικό κλίμα δε δικαιολογούν επ ουδενί λόγω καθυστερήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Παρακάμπτοντας τη διπλωματική γλώσσα, ο Σοσιαλιστής Ντάιζελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, καθώς, όπως είπε, “απαιτείται περαιτέρω δουλειά”. Έθεσε, μάλιστα, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την ελληνική κυβέρνηση δείχνοντας, προς το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, όπου θα επιχειρηθεί εκ νέου αξιολόγηση των ελληνικών πεπραγμένων.

Χωρίς περιστροφές απευθύνθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα και ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, που επιβεβαίωσε το ήδη γνωστό, ότι δηλαδή η επιστροφή της τρόικας στη χώρα θα πραγματοποιηθεί μόνον εφ όσον σημειωθεί πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα. Τροχιοδεικτικές βολές εξαπέλυσε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επέστρεψε στην αγαπημένη του επωδό ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πολλά ακόμη, παρά την πρόοδο, που έχει συντελεστεί”. Ο κύριος Στουρνάρας “οχυρώθηκε” πίσω από το πρωτογενές πλεόνασμα καλώντας το Eurogroup να αντιμετωπίσει περισσότερο πολιτικά την Αθήνα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τρόικα δεν πρέπει να χάνει το δάσος εστιάζοντας στο δένδρο. Επέμεινε ότι η Αθήνα έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το 80% των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Διαβάστε επίσης

Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ντόρα Μπακογιάννη

Α. Σαμαράς: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το Ολοκαύτωμα

Έφυγε για Βρυξέλλες ο Σαμαράς – Αύριο βλέπει Πούτιν!

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε