Μεγάλο “αγκάθι” η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και την έκθεσή των Βελκουλέσκου – Τόμσεν, που υποτιμούσε τη σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κάνοντας λόγο για χρέος που προοπτικά θα γίνει και πάλι “εκρηκτικό”.
Την ίδια ώρα η συζήτηση περί επικείμενου Grexit έχει επιστρέψει… δριμύτερη στον διεθνή Τύπο, που βλέπει τις εκλογές σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, να πλησιάζουν επικίνδυνα, βάζοντας το ελληνικό πρόβλημα σε δεύτερη μοίρα. Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε όμως φρόντισε, να… μας τρελάνει με δηλώσεις του την Κυριακή, τονίζοντας πως “ποτέ δεν απείλησε με Grexit”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Guardian από την πλευρά του εκτιμά παράλληλα για την τύχη ενός νέου πακέτου μέτρων και της κυβέρνησης που θα κληθεί να το υλοποιήσει “Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει του δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα και να τα ”πουλήσουν” μετά στον εξαντλημένο από την συνεχή λιτότητα λαό”.
Ποιά είναι τα μέτρα αυτά, που θα καθορίσουν την τύχη της αξιολόγησης; Πρόκειται για μέτρα που αφορούν:
– στο αφορολόγητο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις
– στο ΦΠΑ
– στον ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό πακέτο, όπως διαμορφώνεται, περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου το 2019, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2020 και όχι το 2019, πάλι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι την Δευτέραστο Eurogroup, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, που θα επιτρέψει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Όσον αφορά στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως η συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ για συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές του θέματος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ταυτόχρονη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένταξη της Ελλάδος γρήγορα στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κάτι τέτοιο φυσικά σημαίνει πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία και κυρίως δανεισμό με μικρότερα επιτόκια στις επιχειρήσεις. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι των Μέρκελ – Λαγκάρντ βρίσκεται η συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές με αντιστάθμισμα τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για το διάστημα μετά το 2018.