Site icon NewsIT

Ο Στέφανος Κασσελάκης τα αλλάζει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για κατάργηση της οργανωτικής δομής και «όχι» στα δημοψηφίσματα

06.07.2024 | 12:35
Ο Στέφανος Κασσελάκης τα αλλάζει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για κατάργηση της οργανωτικής δομής και «όχι» στα δημοψηφίσματα

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Αθήνα, Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καταστατικές αλλαγές που αλλοιώνουν τον κομματικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή το μεσημέρι του Σαββάτου (06.07.24) ο Στέφανος Κασσελάκης, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο δύσκολο συζητήσεων μέσα στο κόμμα, ενώ παράλληλα απέρριψε την πρόταση των διαφωνούντων για δύο δημοψηφίσματα.

«Μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας στο αίτημα των «87» για τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων τον Οκτώβριο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει την αντικατάσταση της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η ΚΕ να γίνει εθνικό συμβούλιο και τα μέλη από 300 να μειωθούν σε 201. Σε αυτή θα μετέχουν 20 Συντονιστές, 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών και θα συνεδριάζει μόνο δυο φορές τον χρόνο.

Η Πολιτική γραμματεία να γίνει πολιτικό συμβούλιο με 21 μέλη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει να τελειώνει με την εποχή  των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών, χωρίς φράξιες και επετηρίδες», ανέφερε και πρόσθεσε «ότι γι’ αυτό θα ζητήσω από την Επιτροπή Καταστατικού να το κατοχυρώσουμε και θεσμικά στο κόμμα μας».

«Είναι δεκάδες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα σταθώ μόνο σε κάποιες που θα αποτελέσουν έναυσμα σκέψης για την Επιτροπή», είπε και πρότεινε: 

«Με τις αλλαγές στο Καταστατικό μας θα πρέπει:

-Να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια.

-Να εφαρμόσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.

-Να εξοικονομήσουμε οικονομικά κόστη.

-Να απλοποιήσουμε τη δομή του κόμματος.

-Να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την προσφορά κάθε μέλους.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, εισφέρω ήδη από σήμερα και από αυτό το βήμα τις ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:

-Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

τη Διαβούλευση Θέσεων -Προγράμματος.

τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και

τις Προκριματικές Εκλογές.

-Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

-Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές, 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος.

Ειδικότερα:

Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

-Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

-Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

-Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

-Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων.

Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

«Αυτά πρέπει να συζητήσουμε. Σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε από τώρα, μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο, το οποίο προτείνω να γίνει το πρώτο σ/κ του Οκτωβρίου».

«Όλες και όποιες αλλαγές είναι να γίνουν, πρέπει να γίνουν συλλογικά και με συντροφικότητα», τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του. 

Τα μηνύματα στους «87»

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα στους «87» της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας» και τονίζοντας πως η εποχή της «υποκρισίας έλαβε τέλος».

Τόνισε, πάντως, πως ζητά συντροφικότητα και συλλογικότητα. 

«Στην δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος.

Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο.

Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο.

Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες.

Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου.

«Ζητώ συντροφικότητα – Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι»

Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και να είναι μαζί μου. Και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει bullying σε οποιονδήποτε στο όνομά μου.

Αλλά ζητώ από όλους συντροφικότητα και συλλογικότητα, όπως επιβάλει το κοινό μας συμφέρον.

Ζητώ επίσης να κοιτάζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό είμαι κάθετος: δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί τα ζητώ όλα αυτά;

Γιατί θέλω να μας δω να πανηγυρίσουμε μαζί μια ακόμη μεγάλη νίκη που την χρωστάμε στον λαό και στην ιστορία μας.

Και κλείνω όπως άρχισα.

Να το καταλάβουμε όλες και όλοι.

Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να ζεις, να βιοπορίζεσαι δηλαδή. Και όσο εγώ είμαι πρόεδρος αυτό θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version