Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα των Τεμπών -αν και η αρχική ιδέα ανήκει στην Νέα Αριστερά- παρά το γεγονός ότι θεωρεί ότι η μετατροπή της σε ψήφο εμπιστοσύνης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα απεγκλωβίσει την κυβέρνηση από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προτίθεται μάλιστα την ημέρα που απολύεται από τον στρατό – δηλαδή την Παρασκευή αν η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας φτάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας – να πάει στην Βουλή και να κάνει δήλωση στο περιστύλιο ζητώντας και πάλι την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την λογική ότι η κοινωνία είναι πεισμένη για το θέμα της συγκάλυψης των Τεμπών.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να δώσουν σκληρή μάχη μέσα στην Βουλή, καθώς λένε ότι μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ – όπου έκανε λόγο για παραποίηση του ηχητικού της επικοινωνίας μεταξύ του σταθμάρχη και της μοιραίας αμαξοστοιχίας, που είχε δοθεί στην δημοσιότητα, λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα- το θέμα ακουμπάει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι μόνο τον Κώστα Καραμανλή.
Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να ζητάει την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκλογές με την εποπτεία διεθνών παρατηρητών.
«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές.
Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία» ανέφερε στην ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αιφνιδιασμός από το ΠΑΣΟΚ
Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αρνητικά στην πρόταση δυσπιστίας, καθώς θεωρούν ότι η μετατροπή της σε ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό θα δώσει ανάσα ζωής στο κυβερνών κόμμα.
Πίστευαν και πιστεύουν ότι η ΝΔ θα συσπειρωθεί την συγκεκριμένη στιγμή, ενώ μόλις πριν από μερικά 24ώρα είχε αρχίσει η αποδόμηση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή από βουλευτές του κόμματος του, αλλά και από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Ακόμα οι αποκαλύψεις της εφημερίδας θα έφερναν σε ακόμα δυσκολότερη θέση το κυβερνών κόμμα καθώς θα ενίσχυαν ακόμα περισσότερο την αίσθηση περί συγκάλυψης των ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων», λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν ότι «οι πρώτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της τοξικότητας κάνοντας λόγο περί «αποσταθεροποίησης της χώρας».
Ζητά εκλογές
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την πρόταση δυσπιστίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη επικοινώνησε με στελέχη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του όπου μαζί αποφάσισαν να πάνε το θέμα ένα βήμα παρακάτω. Δηλαδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών βάζοντας έτσι στο τραπέζι και μία νέα διάσταση που έχει να κάνει με το αδιάβλητο των εκλογών .
Παράλληλα απεγκλωβίστηκε από το γεγονός ότι την συγκεκριμένη στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πάρει την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας.
Ωστόσο από την πρώτη στιγμή συμφώνησαν ότι θα συνυπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας, αφού έτσι και αλλιώς το βασικό ζητούμενο είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά δήλωσε μάλιστα ότι «Είναι αυτονόητο για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».
Οι άλλες σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχουν αρχίσει να υπάρχουν και άλλες σκέψεις για το πως μπορεί να αντιδράσει η κυβέρνηση την συγκεκριμένη στιγμή.
Δεν αποκλείουν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να επαναβεβαιώσει την στήριξη της κυβέρνησης του στήνοντας διπλές κάλπες στις ευρωεκλογές.
Έτσι θα υπάρξει και μεγαλύτερη συσπείρωση στις κάλπες των Ευρωεκλογών, ενώ ταυτόχρονα θα έχει πάρει νωπή εντολή – ακόμα και με μικρότερο ποσοστό- δεδομένου ότι δεν κινδυνεύει η κυριαρχία του . Άλλοι πάλι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα παράτολμο καθώς μπορεί να χάσει την αυτοδυναμία.