Μέσα σε κλίμα απόλυτης ρήξης διεξήχθη η πρώτη μέρα συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο (11.11.2023) στο ξενοδοχείο President, καθώς η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και οι «6 συν 6» των Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα αποχώρησαν από την συνεδρίαση.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τόσο η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα, όσο και η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν θα πάνε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεχιστεί την Κυριακή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνεται πως το πρωί της Κυριακής θα συνεχιστούν οι εργασίες της Κ.Ε. και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της ίδιας μέρας με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.
Ωστόσο, το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, ενώ κανείς δε ξέρει τις κινήσεις των υπολοίπων βουλευτών του κόμματος.
Τις επόμενες ώρες ή και μέρες θα φανεί αν κάποιοι από αυτούς θα κάνουν κάποιοι ουσιαστικό βήμα απομάκρυνσης ή σύγκλισης με τη νέα ηγεσία και τον Στέφανο Κασσελάκη. Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς ένα χάσμα ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον νέο πρόεδρο και τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το χρονικό
Το κλίμα ήταν τεταμένο από νωρίς. Η συνεδρίαση του Σαββάτου άρχισε με καθυστέρηση και η ομιλία Κασσελάκη διεξήχθη μέσα σε γιουχαΐσματα, αποδοκιμασίες αλλά και χειροκροτήματα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να ολοκληρώσει την ομιλία του εμφανώς εκνευρισμένος, ενώ κάποιες φορές αναγκάστηκε να σταματήσει εξαιτίας των όσων ακούγονταν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν το λόγο πήρε η Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας οι οποίοι ζήτησαν από κοινού να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Θοδωρή Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.
Η πρότασή τους δεν έγινε δεκτή και έτσι τόσο η τάση της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που συμφωνούσε με την πρόταση της ψηφοφορίας, όσο και οι «6 συν 6» των Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα αποχώρησαν από την αίθουσα.
Η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών του κόμματος «είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως νομίζω, διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί.
Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».
Μετά τις αποχωρήσεις των τριών ομάδων ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και άλλων στελεχών. Ο Νίκος Παππάς «έβαλε πλάτη» στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ και ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Σία Αναγνωστοπούλου με δήλωσή της στην Εφημερίδα των Συντακτών ζήτησε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αλλιώς – όπως είπε – ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί.
Στις 11 το πρωί της Κυριακής αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.