Site icon NewsIT

Ο ΣΥΡΙΖΑ «σφραγίζει» το «όχι» στην ελληνογαλλική συμφωνία – Ξέρουν ότι το κείμενο δεν μπορεί να αλλάξει

04.10.2021 | 07:58
ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε άποψη για την ελληνογαλλική συμφωνία και ενώ κατ’ αρχήν την είχε χαρακτηρίσει θετική στην συνέχεια αποφάσισε να την καταψηφίσει. Τυπικά η απόφαση για την καταψήφιση της συμφωνίας θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας, η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου την περασμένη Παρασκευή δεν αφήνει πολλά περιθώρια ότι το όχι θα γίνει ναι…

Εκτός και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν αποφασίσουν να επανεξετάσουν τη συμφωνία για να κάνουν το… «χατίρι» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητάει να γίνουν αλλαγές στα άρθρα 2 και 18.

Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει άδικο στις ενστάσεις που κατέθεσε για την ελληνογαλλική συμφωνία, τα στελέχη του ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κείμενο δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Τα δύο άρθρα τα οποία ζητάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξουν είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο πλευρές και κινούνται στα όρια της διπλωματικής ευπρέπειας και αλληλοκατανόησης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η αλλαγή στάσης προήλθε μετά τη δημοσιοποίηση του επίσημου κειμένου της συμφωνίας όπου εκεί φάνηκαν “οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά” στο άρθρο για την περίφημη “αμυντική στρατιωτική συνδρομή” της μίας χώρας στο πλευρό της άλλης εάν παραστεί ανάγκη.

Μέσα από μια πιο λεπτομερή ανάγνωση είδαν ότι με το άρθρο 2 μένουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας οι θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ με το άρθρο 18 ανοίγει θέμα για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Για το άρθρο 2 τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα αρκούσε μια ρηματική διακοίνωση από την γαλλική πλευρά που να καλύπτει το παραπάνω κενό ώστε “να άρουμε την ένστασή μας”.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Σαχέλ, πέρα από τον κίνδυνο που εμπεριέχει η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής όπου δρα η Αλ Κάιντα και οι τζιχαντιστές, στην πραγματικότητα θα αλλάξει και το δόγμα με το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας τον Αραβικό κόσμο. Ένα δόγμα που ξεκίνησε επί Ανδρέα Παπανδρέου και το οποίο το ακολούθησαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις. Και όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος αυτή η στρατηγική στάθηκε πολλές φορές σωτήρια για την Ελλάδα…

Φυσικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εξηγήσει και στην στρατιωτική ηγεσία της χώρας – η οποία είδε με ιδιαίτερη ανακούφιση την αγορά των γαλλικών φρεγατών – τους λόγους που το κόμμα του καταψηφίζει την συμφωνία. Γι’ αυτό άλλωστε στην ομιλία του την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι:

“Είναι γεγονός ότι το 2018 ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση για τις φρεγάτες Belharra, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ. Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version