Τον δρόμο του ιστορικού συμβιβασμού φαίνεται ότι αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προχωρήσουν όλοι μαζί στην δημιουργία του νέου κόμματος έτσι όπως το περιέγραψε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοκρατικό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό, οικολογικό γιατί, όπως είπε σε μια φράση που θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, «δε μπορεί πια το κόκκινο να σταθεί χωρίς το πράσινο, ούτε το πράσινο να αντέξει χωρίς το κόκκινο». Η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή έγινε τελικά πολύ πιο ήρεμα απ’ ό,τι φαντάζονταν πολλοί.
Στην ΚΕ που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο, με μοναδικό θέμα την διεύρυνση και τους τρόπους που θα γίνει αυτή, όλες οι πλευρές κράτησαν χαμηλούς τόνους και προσπάθησαν την οποία κριτική κάνουν να τη συνδέσουν με την αγωνία τους για το αύριο του κόμματος.
Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσουν σε αυτό το σημείο και οι δυο πλευρές –προεδρικοί και κομματικοί – έκαναν τους συμβιβασμούς τους, χωρίς κάποιος να μπορεί να πει ότι σε αυτή την αναμέτρηση υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι τον στήριξαν εξ αρχής στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία μπορούν σήμερα να είναι ικανοποιημένοι γιατί από χθες το βράδυ με την ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε μια νέα εποχή για το κόμμα της αριστεράς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη προοδευτική παράταξη, η μεγάλη κυβερνώσα αριστερά της νέας εποχής δεν είναι ο δρόμος των λίγων, ούτε των «φωτισμένων» Είναι ο δρόμος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα ωστόσο αποδέχθηκε το βασικό αίτημα των κομματικών που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αλλάξει όνομα. Έτσι και χθες μιλούσε συνέχεια για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο ήδη υπάρχων όνομα θα προστεθεί μια λέξη που θα δείχνει τη στροφή του κόμματος προς την οικολογία και το περιβάλλον. Η λέξη αυτή είναι το πράσινο, μια λέξη που μπορεί να δημιουργήσει και άλλου είδους συνειρμούς. Μελλοντικά ίσως αυτή η λέξη να παίξει καθοριστικό ρόλο στην σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες που ψήφιζαν στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ.
Στην ΚΕ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε συνέχεια αναφορές στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κλείνοντας έτσι τα σενάρια που ήθελαν τον Μάρτιο – στο συνέδριο – να προκύπτει ένα νέο κόμμα με άλλο όνομα και άλλα χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα αποδέχθηκε την πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη οι έγγραφες των νέων μελών να ξεκινούν με μια ηλεκτρονική αίτηση και να ολοκληρώνονται με την φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στην τοπική οργάνωση.
Ακόμα, από την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έλειπε η αναφορά για την μεγάλη αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα το 1981, μια αναφορά που δημιούργησε δυσφορία σε πολλά στελέχη από την ομάδα των κομματικών όταν την άκουσαν από το στόμα του προέδρου τους στην πρόσφατη ΚΕ.
Click4more: Αλέξης Τσίπρας: Σε ειδική προβολή είδε το «Ενήλικες στο Δωμάτιο»
Προφανώς καμία από τις δυο πλευρές δεν ήθελε τη σύγκρουση μέσα στο κόμμα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά πρόσφατα έχει περάσει μια επώδυνη σύγκρουση με την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη το 2015.
Εκτός των άλλων όσα από τα κομματικά στελέχη εμφανίζονταν επιφυλακτικά στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία σχετικά γρήγορα κατάλαβαν ότι η διεύρυνση δεν ήταν μόνο απαίτηση του προέδρου του κόμματος αλλά και επιθυμία πολλών πολιτών που είχαν βρεθεί τα τελευταία χρόνια δίπλα στο κόμμα τους για πολλούς και διάφορους λόγους.
Εάν δηλαδή συνέχιζαν να βρίσκονται σε άρνηση να παραδεχθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και να διευρυνθεί σε λίγο καιρό θα αντιμετώπιζαν και τις αντιδράσεις κάποιων πολιτών που επιθυμούν την ένταξη τους σε ένα πιο πλατύ προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και να έχουν τα πράγματα η επόμενη μέρα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει ξεκινήσει. Προφανώς και τίποτα δεν θα είναι εύκολο όμως τα πρώτα δειλά βήματα έγιναν. Και πραγματικά σε αυτή την διαδικασία πρωταρχικό ρόλο θα παίξει το εάν θα σταματήσει η καχυποψία ανάμεσα στις δύο πλευρές και αν όλοι μαζί θα προχωρήσουν στη δημιουργία του νέου προοδευτικού κόμματος το οποίο θα διεκδικήσει με απαιτήσεις την εξουσία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.