Κανονικά ο κύριος Λαφαζάνης, αφού στηρίζει την κυβέρνηση, θα έπρεπε να είναι προβληματισμένος, τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος από την εικόνα που παρουσίασε και παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως όχι. Δεν συνέβη αυτό γιατί ο κύριος Λαφαζάνης γνωρίζει κάτι πολύ σημαντικό. Μπορεί η επιρροή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μεγάλη μεν αλλά μειοψηφική, όμως ο ίδιος ελέγχει πλέον την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Από τα 201 μέλη της τα 109 συνοδοιπορούν με τον κύριο Λαφαζάνη.
Που σημαίνει ότι ο κύριος Τσίπρας και οι σύμμαχοί του κινδυνεύουν να χάσουν το κόμμα σε ενδεχόμενη σκληρή και μετωπική αντιπαράθεση. Κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της Κουμουνδούρου και τη σφραγίδα του κόμματος.
Σε ένα πολύ ακραίο σενάριο, αλλά όχι απίθανο σε περίπτωση σύγκρουσης, ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να βρεθεί στη σουρεαλιστική κατάσταση να μην ελέγχει το κόμμα ή να έχει εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πλέον το κόμμα του κυρίου Λαφαζάνη και όχι το δικό του, λένε στελέχη με γνώ των εσωκομματικών συσχετισμών.
Η κατάσταση αυτή είναι μαχαιριά στα πλευρά του πρωθυπουργού και πηγή μεγάλων κινδύνων για του Μαξίμου, λένε στελέχη με γνώση την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως γίνεται αντιληπτό δυσκολεύει τους χειρισμούς που οφείλει και πρέπει να κάνει για να σχηματίσει κυβέρνηση ικανή να υλοποιήσει τις συμφωνίες.
Οι ισορροπίες λοιπόν που διαμορφώνονται στο ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν πολύ λεπτούς, σχεδόν χειρουργικούς χειρισμούς, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και αν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί εντός του κόμματος, τότε η ανάγκη προσφυγής στις κάλπες θα είναι πιο επιτακτική.
Θεωρούν δε ως πάρα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει με άλλο κόμμα, γιατί οι διαφωνούντες δεν πρόκειται να παραιτηθούν, αλλά είναι πιο πιθανό να διεκδικήσουν να ελέγξουν πλήρως το ΣΥΡΙΖΑ. Και αν τα καταφέρουν τότε ο κύριος Τσίπρας θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν νέο πολιτικό σχήμα. Προς το παρόν για ορισμένους βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά για τους γνώστες είναι ένα ενδεχόμενο με αρκετές πιθανότητες, που θα αυξάνουν όσο οξύνεται η αντιπαράθεση με το ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και η σουρεαλιστική προσέγγιση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος δεν ψηφίζει τη συμφωνία, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι σε περίπτωση που ανέτρεπε την κυβέρνηση, ενδεχομένως να έχανε συμμάχους εντός του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως την πλειοψηφία που τώρα έχει στην Κεντρική Επιτροπή και η οποία είναι προϊόν της συμφωνίας, αλλά οι σημερινοί συνοδοιπόροι δεν συμφωνούν σε όλα. Ο κύριος Λαφαζάνης, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει ότι η πλειοψηφία αυτή είναι υπαρκτή μεν, αλλά συγκυριακή και όχι σταθερή.
Οσον αφορά στις εκλογές, στελέχη κοντά στου Μαξίμου θεωρούν ότι η καλύτερη χρονική στιγμή είναι ύστερα από την κατάληξη των συζητήσεων για τη ρύθμιση του χρέους και προσθέτουν ότι αν γινόταν νωρίτερα θα ήταν έγκλημα κατά της χώρας και του λαού. Αν ο Αλέξης Τσίπρας αναγκαστεί να προχωρήσει νωρίτερα, θα το κάνει μόνο γιατί δεν θα έχει άλλη επιλογή.