Για «πανικό, παραδοχή ήττας» και για «θεσμική παρακμή», κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας εκείνα της κυβέρνησης, τα οποία πλέον καθημερινά επιχειρηματολογούν γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου αν και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι όλη αυτή η ιστορία δεν αποκλείεται να είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος να εμφανιστεί ως ο απόλυτα θεσμικός παράγοντας, ο οποίος παρά τις πιέσεις δεν θα ενδώσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδίστακτος, μπορεί να κάνει τα πάντα. Είναι ο άνθρωπος που προεκλογικά είπε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων και όταν βγήκε στην κυβέρνηση υλοποιούσε κανονικά τη Συμφωνία -και ευτυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που πριν από λίγο καιρό έλεγε ότι είναι σοβαρός, θεσμικός, ότι αποκλείεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και αυτές τις μέρες άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου θα το κάνει για δυο λόγους.
Αφ ενός γιατί εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο δεν του έχει απομείνει κανένας πολιτικός σύμμαχος για να συγκυβερνήσει στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών δρομολογήσουν τέτοιου είδους εξελίξεις και αφετέρου γιατί τα όσα θα έχουν προκύψει απ’ την εξεταστική θα έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο περιβάλλον από το οποίο δεν θα μπορεί να ξεφύγει.
«Ομερτά»
Όπως υποστηρίζουν μάλιστα τα στελέχη της Κουμουνδούρου γι’ αυτό το λόγο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να επιβάλει το καθεστώς της «ομερτά» στην εξεταστική επιτροπή.
«Χθες το βράδυ (σ.σ. προχθές) η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, υποτιμώντας πλήρως τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου και αναλαμβάνοντας η ίδια ρόλο εισαγγελέα, μοίρασε δεκαετείς ποινές από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε όποιον τολμήσει να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση των υποκλοπών», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τόνιζαν ακόμα ότι «η Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Μητσοτάκης προφανώς επιθυμούν τη συσκότιση και όχι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επιθυμούν να επιβάλουν ομερτά για να προστατεύσουν όλους εκείνους που βαρύνονται, όχι μόνο με πολιτικές, αλλά πιθανότατα και με ποινικές ευθύνες. Επικαλούνται το απόρρητο που ενώπιον της Βουλής γνωρίζουν πως δεν υπάρχει, προκειμένου να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής, καταστρατηγώντας κατάφωρα το Σύνταγμα, για να προστατεύσουν εαυτούς.
Προφανώς δεν έχουν ακούσει τις φωνές μέσα στην ίδια τη ΝΔ που λένε πως “η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”…
Η Δημοκρατία, το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και οι θεσμοί δεν εκφοβίζονται, ούτε εκβιάζονται από τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Και είναι ντροπή να γίνονται τέτοιοι εκβιασμοί δημόσια, που εκθέτουν την ελληνική Δικαιοσύνη διεθνώς».