Η μεγάλη φυγή από τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που πολλοί περίμεναν εδώ και πολύ καιρό, έχει ξεκινήσει και δύσκολα θα σταματήσει όπως όλα δείχνουν. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη άντεξε την ΕΡΤ, άντεξε κριτικές στελεχών για τον πρόεδρο, άντεξε τον καταποντισμό των εκλογών αλλά φαίνεται πως η μικρή ΔΕΗ είναι πολύ… βαριά για να τη σηκώσει!
Η μέρα για τους ανθρώπους της Αγίου Κωνσταντίνου δεν ξεκίνησε καλά, με την Κατερίνα Μάρκου να ανεξαρτητοποιείται, τον Σπύρο Λυκούδη να διαχωρίζει για άλλη μια φορά τη θέση του και τον Γρηγόρη Ψαριανό, λίγες ώρες νωρίτερα, να διαγράφεται από τον Φώτη Κουβέλη γιατί αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση για δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ.
Το τελευταίο ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του Ανδρέα Παπαδόπουλου, ουσιαστικά αποχωρεί από τη ΔΗΜΑΡ. Μπορεί στην επιστολή του προς τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Θανάση Θεοχαρόπουλο να δηλώνει πως αποχωρεί από την Κ.Ε., η ουσία είναι πως άνοιξε την πόρτα και ακολουθεί Ψαριανό και Μάρκου εκτός Αγίου Κωνσταντίνου.
Στην επιστολή του, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος υπερασπίζεται τον Γρηγόρη Ψαριανότονίζοντας ότι θεωρεί “αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ανδρέας Παπαδόπουλος διαχωρίζει τη θέση του από τις επιλογές της ηγεσίας του ΔΗΜΑΡ, αφού έχει δημόσια εκφραστεί υπέρ της Ελιάς, ενώ έχει παραστεί και σε εκδηλώσεις της Κίνησης των 58.
Αγαπητέ Θανάση,
Μόλις πληροφορήθηκα τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, με την “κατηγορία”, μεταξύ άλλων, για “συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος”.
Η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.
Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε;
Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό.
Πίστευα ή ήλπιζα ότι η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ΔΗΜΑΡ παίρνει διαζύγιο από τους ανθρώπους που την ίδρυσαν, από τους πραγματικούς εκφραστές του ρεύματος της ανανεωτικής αριστεράς.
Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να παραμείνω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Με προσωπική εκτίμηση,
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος
Ενα κόμμα υπο διάλυση είναι πλεον η ΔΗΜΑΡ αφού μέσα σε λίγες ώρες είναι μείον δυο βουλευτές οι οποίοι διαφωνούν με τις επιλογές του Προέδρου Φώτη Κουβέλη. Την ίδια ώρα και το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης με επιστολή του εξέφρασε την διαφωνία του με το δημοψήφισμα, ωστόσο είπε ότι αναγκαστικά θα το στηρίξει…
Λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη απόφασή του, με την οποία ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δεν ανήκει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
«Ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με τη σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η ΔΗΜΑΡ απάντησε και στην ανεξάρτητη πλέον βουλευτή Κατερίνα Μάρκου η οποία είπε ότι αποχωρεί από το κόμμα το οποίο αναλώνεται σε στερεότυπες και βαρετές εμμεονές.
«Προφανώς, όλοι, συνεπώς και η βουλευτής κ. Μάρκου, έχουν δικαίωμα να επιλέγουν δρόμο και ψηφοφόρους. Σε σχέση πάντως με όσα οψίμως η ίδια καταλογίζει στη ΔΗΜΑΡ για “στερεότυπες και βαρετές εμμονές”, είναι γεγονός ότι όντως έχουμε εμμονές με σταθερές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε μάλιστα να τις έχουμε», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τα μέτωπα ωστόσο δεν κλείνουνε εδώ για την ΔΗΜΑΡ. Ο Σπύρος Λυκούδης, με ανακοίνωσή του λέει ότι διαφωνεί με την ιδέα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τονίζει «για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προσυπογράφω την πρόταση.»
Όλη η ανακοίνωση Λυκούδη
Αρνήθηκα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου Βουλευτές, όπως επίσης και στελέχη της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, την συνυπογραφή με τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασής του για δημοψήφισμα.
Το σκεπτικό της άρνησής μας είναι γνωστό. Τελικά η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιλέγει να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ σήμερα, ξεχωριστή δική της πρόταση για δημοψήφισμα. Υποστηρίζω ότι και αυτή η επιλογή δεν συμβάλλει στην εξέλιξη του θέματος με βάση τις δικές μας θέσεις.
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρη, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.
Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί σε τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα.
Παραταύτα, επειδή η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτρέπει την εικόνα δορυφορικής σχέσης του κόμματος ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προσυπογράφω την πρόταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η “ντρίμπλα” της κυβέρνησης στο ζήτημα του δημοψηφίσματος
Έξι αιτήματα για δημοψήφισμα στην Βουλή – Το μεσημέρι η Διάσκεψη των Προέδρων
Ανεξαρτητοποίηση της Κ. Μάρκου από τη ΔΗΜΑΡ με βαρύτατες καταγγελίες