Καταρχάς σε ότι αφορά τον Υπουργό Οικονομιών τα ειρωνικά σχόλια από τις Βρυξέλλες του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, αποτυπώνουν στο ανώτατο επίπεδο τα παράπονα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εναντίον του “τσάρου” της οικονομίας, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς την έξοδό του από την κυβέρνηση στο πλαίσιο ίσως ενός ανασχηματισμού με το νέο έτος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα πιο κοινωνικό προφίλ λίγο πριν από τις κάλπες.
Ερωτηθείς ο κ. Βενιζέλος στις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών να είναι ο επόμενος έλληνας Επίτροπος, απάντησε πικρόχολα -λένε όσοι ήταν παρόντες- ότι… «ο κ. Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος» για να προσθέσει ότι ο υπουργός Οικονομικών…«έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα του κόσμου».
Από την περασμένη Κυριακή και μέσω της εφημερίδας ΒΗΜΑ ο κ. Στουρνάρας έχοντας αντιληφθεί τη δύσκολη θέση την οποία βρίσκεται καθώς διαισθάνεται ότι κάποιοι τον προορίζουν σε ρόλο εξιλαστήριου θύματος για να διασωθούν πολιτικά έσπευσε να δηλώσει με νόημα«Είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για να λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας».
Βέβαια ο κ. Στουρνάρας ενδιαφέρεται ή μάλλον ενδιαφερόταν να εισέλθει στον στίβο της πολιτικής έχοντας μάλιστα τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο οι φιλοδοξίες του σκοντάφτουν στα κομματικά τείχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με πρώτους και καλύτερους τους «καραμανλικούς» και τους «βενιζελικούς» που δεν θέλουν να τον βλέπουν στα μάτια τους.
Εξαιτίας λοιπόν της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν “ρισκάρει” τη συνοχή του κόμματος όπως λένε κάποιοι με την αξιοποίησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ο κ. Στουρνάρας έχει δύο εναλλακτικές καριέρες: ή εκείνη του Επιτρόπου στην ΕΕ ή διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς οι θητείες τόσο της Μαρίας Δαμανάκη όσο και του Γιώργου Προβόπουλου λήγουν την άνοιξη.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παραμείνει Ελλάδα ή θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες, αλλά λέγεται ότι έχει εξασφαλίσει την αποκατάστασή του ούτως ή άλλως, και αυτό που τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσει την αποστολή του και να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού μέχρι το τέλος.
Σε ότι αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις πολιτικές εξελίξεις αφού εξαρτώνται:
– σε πρώτη φάση από το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και
– σε δεύτερη φάση από το αποτέλεσμα των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών στις 18 και 25 Μαϊου, χωρίς να αποκλείεται η ταυτόχρονη προσφυγή και σε εθνικές εκλογές ή το Φθινόπωρο αναλόγως του αποτελέσματος των περιφερειακών ή των ευρωεκλογών ιδίως,
Συνεπώς ο ορίζοντας της κυβέρνησης Σαμαρά παρά τα όσα λέγοντα περί εξάντλησης της 4ετίας είναι μικρότερος αυτής, καθώς υπάρχει και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015, με το 2014 κάλλιστα να μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρονιά εκλογών σε όλα μέτωπα δημοτικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό με τα αποτελέσματά τους να διαμορφώνουν το νέο παζλ της πολιτικής ζωής του τόπου ή να το ανακατεύουν ακόμη περισσότερο με μικρά και μεγάλα κομματ(ι)α.