Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Ο τόμαχοκ …Λέρικ απειλεί τη συμφωνία για την αξιολόγηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οποιος μετά το Eurogroup της Μάλτας, θεωρεί δεδομένη τη συμφωνία, θα πρέπει να θυμηθεί πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα.

Κι΄ αν στο επίπεδο της τεχνικής συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα και αντίμετρα μετά το 2018, δηλαδή το 2019 και το 2020 μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα υπάρξει συμφωνία, δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη βεβαιότητα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και προπαντός τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με δάνεια.

Αυτή τη στιγμή τρεις είναι οι εκδοχές για το ρόλο του ΔΝΤ και ισάριθμα τα σενάρια. Το πρώτο και καλό σενάριο είναι να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χορηγώντας και δάνεια τα οποία προσδιορίζονται στα πέντε ως έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο να παραμείνει στο σημερινό καθεστώς, σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, όπως δηλαδή και σήμερα.
Και το τρίτο και δυσμενές σενάριο είναι να μην συμμετάσχει καθόλου στο πρόγραμμα.

Αυτό θα συμβεί αν τελικά ενεργοποιηθεί ο πύραυλος τόμαχοκ που ακούει στο όνομα Λέρικ. Πρόκειται για έναν άγνωστο σε εμάς κύριο, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανέλαβε το πόστο του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ που έχει την αρμοδιότητα και του ΔΝΤ.

Και ξέρετε ποιος είναι ο φόβος; Να επικρατήσουν τελικά οι απόψεις του κυρίου Λέρικ στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης και το ΔΝΤ να απόσχει πλήρως από τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Ο φόβος είναι πολύ μεγάλος γιατί ο κύριος Λέρικ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως είναι κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ευρώπη και αν η θέση του υιοθετηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ (ύστερα από την επίθεση στη Συρία με πυραύλους τόμαχοκ πολλοί αναλυτές τονίζουν το απρόβλεπτο του χαρακτήρα Τραμπ), τότε υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αφού Γερμανοί και Ολλανδοί για να εγκρίνουν την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, θα πρέπει να βρουν νέες φόρμουλες και να γίνουν νέες ψηφοφορίες στα κοινοβούλια.

Είναι ένας φόβος που υπάρχει στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες έστω κι΄ αν ως τώρα δεν έχει έρθει στην επιφάνεια. Από τα άλλα δύο σενάρια, αυτές τις μέρες (οι συνομιλητές μας τονίζουν τη σημασία της φράσης αυτές τις μέρες) το επικρατέστερο, μας λένε αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, είναι η παραμονή του ΔΝΤ ως έχει σήμερα, δηλαδή στη θέση του τεχνικού συμβούλου, ενώ λιγότερες πιθανότητες έχει η συμμετοχή του και με δάνειο.

Οι ίδιοι εξηγούν πως η παραμονή με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου αποτελεί και πράξη διπλού συμβιβασμού, δηλαδή εντός των κόλπων του ΔΝΤ και με τους Αμερικανούς. Και προσθέτουν πως η συμμετοχή με δάνειο θα εξαρτηθεί και από το πόσο το Βερολίνο θα ξεκαθαρίσει και θα εξειδικεύσει τις θέσεις του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πράγμα που ως γνωστόν δεν είναι καθόλου στις προτεραιότητες του Σόιμπλε και των Χριστιανοδημοκρατών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε