Πολιτική

Ο Τόμσεν ζητάει αίμα! “Κάντε γενναία μείωση του αφορολόγητου”!

Αμετακίνητος στις σκληρές θέσεις που είχε εκφράσει και προ διμήνου σε άρθρο του, εμφανίστηκε σήμερα ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. Οι θέσεις του... σαφείς: Απαιτεί νέα μέτρα!

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, το στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε καταρχάς ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM. Ωστόσο σήμερα, ο Πολ Τόμσεν πήγε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα μη ρεαλιστικό, καθώς όπως είπε είναι αδύνατον η Ελλάδα με τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας -και δη των νέων- να συνεχίσει και μετά το 2018 να εμφανίζει για πολλές δεκαετίες πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Προτροπή και στους Ευρωπαίους!

Για το λόγο αυτό ο ίδιος υποστήριξε ότι εκτός από την λήψη των πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα πρέπει το ΔΝΤ να τα θεωρεί αξιόπιστα, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ένα γενναίο πρόγραμμα μείωσης του Δημοσίου Χρέους.

Όπως ανέφερε η συμφωνία για το χρέος μπορεί να είναι συνδεδεμένη με μία συμφωνία και να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει αξιοθαύμαστη και μοναδική για τα διεθνή δεδομένα τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα από το 2010 και εντεύθεν. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, από τις αρχές του 2014 και μετά εμφανίστηκε μία “κόπωση” εξέλιξη που την απέδωσε στην απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η όλη προσπάθεια σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και δεν συνοδεύτηκε από δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο της φορολογικής διοίκησης και είσπραξης εσόδων.

Για την αξιολόγηση

Όσον αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, επισήμανε ότι «πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος» και εξέφρασε την αισιοδοξία και την ευχή να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Έσπευσε όμως να επισημάνει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το 2016 ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Αμετακίνητος για το αφορολόγητο ο Τόμσεν! Απαιτεί μείωση του ορίου των 9.5000 ευρώ!

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να δεχθεί νέα μέτρα αρκεί αυτά να είναι αξιόπιστα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το ΔΤΝ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των υψηλότερων εισοδημάτων, θέτοντας επιτακτικά την μείωση του αφορολογήτου ορίου των 9.500 ευρώ η οποία μπορεί να γίνει σταδιακά. Όπως επισήμανε στην Ελλάδα το 54% του πληθυσμού δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Ταυτοχρόνως υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δεχθεί την περαιτέρω μείωση συγκεκριμένων δαπανών, εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα για να κινηθούν».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Διευκρίνισε δε πως εκείνος θα πάει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το αίτημα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα.

Απαντώντας σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πολ Τόμσεν δεν θέλησε να δώσει βάρος σε αυτό, ωστόσο είπε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει μια χώρα το ΔΝΤ εκτός από την χρηματοδότηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας