Λίγη ώρα αφού Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, μετά από 22 ώρες διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών είχαν “κλειδώσει” τη συμφωνία, ήρθε στο φως και το παρασκήνιο που προηγήθηκε, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει μια “δύσκολη” όπως τη χαρακτηρίζουν πηγές του Μαξίμου, επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ.
Μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και τα εμπόδια που έβαζε το Βερολίνο, επαναφέροντας το θέμα του δανείου “γέφυρα”, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μάθει τις προθέσεις της Μέρκελ.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να διερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου με βάση την εικόνα που είχε η Αθήνα ως εκείνη την ώρα. Και η Άνγκελα Μέρκελ του επιβεβαίωσε όλους τους… φόβους για εμπόδια και τρικλοποδιές, εκφράζοντας προβληματισμό και σκεπτικισμό για την επιθυμία της Αθήνας να κλείσει άμεσα η συμφωνία.
Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως το Βερολίνο δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για τη συμφωνία με τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και ουσιαστικά του έθεσε, για πρώτη φορά επισήμως, το θέμα του δανείου “γέφυρα” και αφού λυθεί το θέμα του ομολόγου τους ΕΚΤ, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες!
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει γίνουν όλα με προσοχή καθώς μιλάμε για συμφωνία τριών ετών και να εξεταστούν προσεκτικά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Και εκεί διαπιστώθηκε πως οι δυο πλευρές διαφωνούν και μάλιστα διαφωνούν σφόδρα. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι οι καταστάσεις και οι περιστάσεις απαιτούν να “τρέξουν” οι εξελίξεις με βάσει και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
“Δεν πρέπει να αναιρέσουμε όσα οι ίδιοι συμφωνήσαμε στη Σύνοδο Κορυφής” φέρεται να είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και το “δύσκολο” τηλεφώνημα τελείωσε με πλήρη διάσταση απόψεων και διαφωνία.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και αυτή τη φορά, το κλίμα ήταν διαφορετικό!
Και οι τρεις συνομιλητές του κ. Τσίπρα συμφώνησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα, όπως άλλωστε ήθελε και η Αθήνα.
Με τη στάση τους αυτή, Ολάντ, Σουλτς και Γιούνκερ απομόνωσαν τη Γερμανία και στάθηκαν στο πλευρό της Αθήνας για να “κλειδώσει” η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κάπως… έτσι, οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον ανάμεσα στους Τσακαλώτο, Σταθάκη και τους εκπροσώπους του κουαρτέτου διήρκεσαν 22 ώρες και τελείωσαν λίγο πριν από τις 09:00 το πρωί της Τρίτης, 22 ώρες αφού ξεκίνησαν!