Πολιτική

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με την εσωκομματική αμφισβήτηση και της…«πλειοψηφίας»!

Θυελλώδης αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος μ την έντονη κριτική κορυφαίων στελεχών όχι μόνο της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» αλλά και της «πλειοψηφίας» που αμφισβητούν την πορεία που έχει χαράξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την προεκλογική περίοδο.

Μια πορεία που πατάει σε δύο βάρκες κατά τους επικριτές του και στη οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να πέσει και να «πνιγεί» πολιτικά αν δεν ξεκαθαρίσει την τακτική και την στρατηγική του με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, πρόωρες ή όχι.

Παρά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα ιδίως στην κάλπη των ευρωεκλογών το εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει καζάνι που βράζει. Αιτία οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν σε σχέση με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, την προεκλογική καμπάνια την μελλοντική πορεία με βάση των κεκτημένο των τελευταίων εκλογών.

Στο κύριο άρθρο της «Κυριακάτικης Αυγής» αναφέρεται χαρακτηριστικά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα «Αυτή η διαδικασία μeσα σε ασφυτκικό χρονικό πλαίσιο συναρτάται και εμ την εσωτερική δημοκρατική αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ»

«Πρέπει να απαντήσουμε ειλικρίνεια» γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου υπο τον τίτλο ¨Με αριστερή αυτοπεποίθηση αλλ΄ όχι υπεροψία»:

– Πόσο ουσιαστικά έχει προχωρήσει η απόφαση του Συνεδρίου για τη μετατροπή σε ενιαίο κόμμα;

– Διαθέτει την αναγκαία πολιτική συνοχή από την κορυφή έως τη βάση;

– Ποια είναι η πολιτική του στον ευαίσθητο χώρο της επικοινωνίας όπου αντιμετωπίζει την ανοιχτή εχθρότητα της διαπλοκής και την όψιμη διαθεσιμότητα διαφόρων κέντρων;

– Πως αξιοποιείται το πλεονέκτημα της ηγετικής παρουσίας, με ευρωπαϊκή αναγνώριση του Αλέξη Τσίπρα;

– Ποια θα είναι η σχέση του κόμματος της Αριστεράς με τη κυβέρνηση της Αριστεράς;

– Πως μπορεί να υλοποιηθεί η αναγκαία περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος την ώρα που οι δυνάμεις της Αριστεράς καλούνται να ασκήσουν άμεσα εξουσία στην περιφέρεια Αττικής;

Πρόκειται για μερικά από τα ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΕ την ώρα που στελέχη του κόμματος όχι μόνο από την «αριστερή πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και από την «αριστερή» πτέρυγα της προεδρικής πλειοψηφίας εγκαλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, το οποίο αποφασίστηκε χωρίς την έγκριση των οργάνων αλλά από μια «κλειστή» προεδρική ομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τέθηκαν ζητήματα γα τη «δεξιά στροφή» του κόμματος, την επιλογή των υποψηφίων, το κεντρικό σύνθημα «τρεις κάλπες μια επιλογή» ή το «25 ψηφίζουμε-26 φεύγουν», καθώς και για την επιλογή της ιστοσελίδας «neaellada.gr» και γενικότερα για την εσωκομματική διαμάχη στο διαδίκτυο μέσα από άρθρα όπως του Στέλιου Κούλογλου στο tvxs.gr και του «αριστερού ρεύματος» μέσω του iskra.gr.

Μπορεί εν τέλει να μη τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μετά τη διάλυση των «συνιστωσών» κυριαρχούν πλέον διάφορες μικρές και μεγάλες «ομάδες» και στη συνεδρίαση της ΚΕ το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην «αριστερή προεδρική φρουρά», πρόκειται για 50 και πλέον στελέχη (Ε. Τσακαλώτος, Η Διώτη, Θ. Δρίτσας, Ρ. Σβίγγου, Τ. Κορωνάκης κ.α.) που θα καταθέσουν κείμενο με συγκεκριμένο πλαίσιο αμφισβήτησης.

«Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την «ψυχή» της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο τους καλώντας ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα σε αλλαγή πλεύσης με δημοκρατικό και αριστερό πρόσημο.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας