Ο μεν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να μην έκανε καμία ιδαίτερη αποκάλυψη αφού αμέσως μετά περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ήταν επικοδομητική, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς.
Από την πλευρά του ομως ο Αλέξης Τσίπρας ξάφνιασε όταν μεταξύ άλλων είπε ότι “είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς».
Η θέση αυτή αποκαλύπτει μία διάθεση για προσεκτική στροφή σε πιο ήπιες, ρεαλιστικές προσεγγίσεις των προβλημάτων της οικονομίας και των τραπεζών.
Για τις τελευταίες μάλιστα με τις δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι τα “κόκκινα” δάνεια είναι ο κίνδυνος που δεν τις αφήνει να δώσουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και όχι κάποια δική τους επιλογή.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “ οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων”, αποφεύγοντας να προβεί σε οποιοδήποτε χαρακτηρισμό για τη στάση αυτή των τραπεζών και αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα 11,4 δισ. θα έπρεπε να διατεθούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ¨κόκκινων¨ δανείων.
Επίσης, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα επιτέθηκε μεν στην κυβέρνηση, αλλά δεν επιδόθηκε σε επιθετικές κορώνες εναντίον των τραπεζιτών και του τραπεζικού συστήματος. Η εγκατάλειψη της επιθετικής ρητορικής δεν είναι χωρίς σημασία. Το αντίθετο μάλιστα, αφού συνήθως η ρητορική είναι προπομπός της αλλαγής του τρόπου προσέγγισης, που ενδεχομένως συνοδεύεται και από αλλαγή θέσεων.
Η προαναφερόμενη αλλαγή ρητορικής δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επανειλλημένα ο κ. Γιώργος Σταθάκης προσέγγισε ρεαλιστικά (λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία, το συσχετισμό δυνάμεων, το ρόλο των αγορών) ζητήματα όπως το χρέος, η ρύθμισή του και η επιλογή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και όχι το “σκυσιμο” του μνημονίου την επόμενη μέρα της νίκης στις εκλογές.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής: «Με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περεταίρω ανακεφαλαιοποίησης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δις ευρώ. Έφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όμως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς” και συνέχισε τονίζοντας: «Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;»
«Προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές. Έτσι, όμως, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου. Έτσι απειλείται η χώρα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν τη κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα.
Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο. Πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους.
Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία.»