Κυριακή, 6 Οκτ.
25oC Αθήνα

Ο Τσίπρας “ποντάρει” στον χρόνο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η υπεραισιοδοξία που χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις δεν φαίνεται να την συμμερίζονται οι εταίροι και οι δανειστές, οι οποίοι διαβάζουν τη “συμφωνία” του καλοκαιριού διαφορετικά και σίγουρα πιο αυστηρά όσον αφορά την εφαρμογή της.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το προσφυγικό και τις κοινωνικές αντιδράσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση που αναζητά διέξοδο ακόμη και με το στήσιμο κάλπης, αν χρειαστεί και εφόσον τα πράγματα φθάσουν σε απόλυτο αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στην κυριακάτικη ΑΥΓΗ εμφανίστηκε αποφασισμένος να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, αξιολόγηση και προσφυγικό, λέγοντας ότι “πολύ σύντομα” θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού και μόλις συμβεί αυτό “η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα”, και στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, τονίζει τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, δηλαδή “Να κλείσουμε το ταχύτερο την αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος”.

Απαντώντας μάλιστα στον αρχιτέκτονα του ελληνικού προγράμματος Πόλ Τόμσεν και στα όσα είπε πρόσφατα μέσω της ιστοσελίδας του ΔΝΤ υπογράμμισε “Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε”, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτά που αναφέρει είναι “εκτός συμφωνίας”.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το προσφυγικό ενόψει μάλιστα των κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ αύριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, δύο συναντήσεις που θα αποτυπώσουν τη σχέση Αθήνας-Βρυξελλών στην παρούσα φάση στα δύο μεγάλα ζητήματα, του προσφυγικού και της αξιολόγησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο “μετρούν” τη στάση των δανειστών που φαίνονται…διχασμένοι, ωστόσο εκτιμούν ότι παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους η “γραμμή” είναι κοινή ανεξαρτήτως αριθμών-στόχων: το πρόγραμμα μπορεί να έχει αίσιο τέλος μόνο μέσα από την (δραστική κατά το ΔΝΤ) μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης.

Στο εσωτερικό μέτωπο οι κοινωνικές αντιδράσεις και η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ευρύτερα θα κρίνουν και το βαθμό πολιτικής αντοχής της κυβέρνησης, η οποία μέσω των…διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και του παράλληλου προγράμματος διαχειρίζεται πολιτικά και επικοινωνιακά το αρνητικό κλίμα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει σημαντικά περιθώρια πολιτικών κινήσεων, καθώς είναι εγκλωβισμένη στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου και την αντιμετώπιση του προσφυγικού με βάση τα πλάνα που σχεδιάζουν εταίροι, δανειστές και σύμμαχοι ποντάροντας κυρίως στον χρόνο, ιδίως σε ότι αφορά την αξιολόγηση αφού και οι δανειστές επιθυμούν να κλείσει γρήγορα αυτό το μέτωπο.

Γιατί στο προσφυγικό με την άνοιξη να έρχεται και την κρίση την Συρία να επιδεινώνεται λόγω και της εμπλοκής της Τουρκίας στο Κουρδικό η κατάσταση μόνο αισιόδοξη δεν προδιαγράφεται για τη χώρα μας και την ΕΕ.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε