Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ με βασικό θέμα συζήτησης την πορεία της διαπραγμάτευσης και φυσικά το ρόλο και τις παράλογες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να ληφθεί σοβαρά υπόψιν στην αξιολόγηση αλλά και σε αυτά που ζητούν οι δανειστές η έκθεση της Eurostat, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες που από μέρες έχει αποκαλύψει το Newsit, η έκθεση της Eurostat αποτυπώνει θετικούς δείκτες για την ελληνική οικονομία και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αυτά τα θετικά στοιζεία να είναι η βάση για την αξιολόγηση.
Φωτιά θα βάλει η Eurostat στην αξιολόγηση και στον πολιτικό σκηνικό της χώρας με τις ανακοινώσεις που θα κάνει την ερχόμενη Πέμπτη για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2015. Από αυτές θα προκύψει επιτέλους και ένα καλό νέο. Το νέο θα πυροδοτήσει εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και θα δώσει στην κυβέρνηση την αφορμή για να επιτεθεί στην αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Euro2day, η Eurostat θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία της για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2015 την ερχόμενη Πέμπτη 21 Απριλίου και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή καλύτερο και από τις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι 0,2%. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Μάλιστα αυτό θα συμβεί παρότι στο σκέλος των δαπανών θα υπολογιστούν και 500 εκατομμύρια ευρώ από τις αναθεωρήσεις των συμβάσεων παραχώρησης των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων (αυτή ακριβώς η διάσταση θα πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό γιατί θα προστεθούν δαπάνες 1 δις. το 2013 και 50 εκατ. το 2014). Για το 2015 η αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης σημαίνει πως αν δεν υπήρχε αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου θα ξεπερνούσε το 0,5%, τη στιγμή που ο στόχος ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, ενώ το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα 0,6%.
Ακριβώς αυτή η διαφορά ανάμεσα στο τελικό νούμερο που θα δώσει η Eurostat και το οποίο υπολογίζεται πάνω από 0,2% πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προαναφέρθηκε και το έλλειμμα 0,6% που προβλέπει το ΔΝΤ, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για δύο λόγους.