Ώρα 11.05 έγινε επίσημα γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομικών έστειλε το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πρώτος που θα διαβάσει το ελληνικό αίτημα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 11.30 ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε πως έλαβε το e mail από τον Γ. Βαρουφάκη.
Received Greek request for six months extension.
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) February 19, 2015
Το αίτημα ονομάζεται τεχνικά ως επέκταση του “master financial assistance facility agreement” από την ευρωζώνη και επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές.
Από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, βγαίνοντας από τη Βουλή, μετά την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν αισιόδοξος ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, αφού βεβαίως περάσει πρώτα από το σημερινό Euro Working Group.
«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο πως η παράταση που ζητάει η Ελλάδα έχει ως αφετηρία την 1η Μαρτίου και λήξη στα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα μάλιστα με τη Ναυτεμπορική στην παράταση συμπεριλαμβάνονται οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στα συρτάρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Το σημαντικότερο όμως σημείο του ελληνικού αιτήματος είναι πως, σύμφωνα με το Euro2day, βάζουμε στις Βρυξέλλες ευθέως θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ μέσα στο αίτημα η ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ενώ αποδέχεται έλεγχο από την Κομισιόν στη λήξη της εξάμηνης παράτασης.
Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για θεαματικά αποτελέσματα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και των καρτέλ.
Και πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Γερμανία.